logo

Záchranáři zasahovali u dvou tonoucích mužů v Ostravě

Moravskoslezský kraj - 22.7.2018

Týmy zdravotnické záchranné služby zasahovaly v sobotu 21. července po poledni u nahlášeného tonutí v Ostravě. Ke splavu na řece Ostravici vyjela posádka rychlé lékařské a později také rychlé zdravotnické pomoci. Podle informací, které mají záchranáři k dispozici, skočil jeden z dvojice mužů na břehu pod splav do rozvodněné řeky a druhý se mu snažil pomoci.

Jeden z nich byl následně nesen proudem, až byl po přibližně patnácti minutách o kilometr a půl dále vytažen z vody policisty. V té době nejevil pětačtyřicetiletý muž žádné známky života. Poskytování první pomoci zahájili hasiči, v okamžiku příjezdu lékařského týmu přetrvával stav selhání všech základních životních funkcí. Záchranáři pokračovali ve snaze o obnovu srdeční činnosti dalších třicet minut, než se jim podařilo obnovit krevní oběh pacienta. Po přenesení do sanitního vozu došlo k opětovnému selhání srdce a resuscitace musela pokračovat. Posádce se nakonec podařilo znovu obnovit pravidelný srdeční rytmus pacienta a v kritickém stavu jej transportovala na urgentní příjem ostravské Fakultní nemocnice.

Druhému, jednatřicetiletému muži se ve vodě podařilo zachytit větve a udržet se nad hladinou. Po vytažení mu základní pomoc poskytli dobrovolní hasiči, od nichž si jej převzala posádka ZZS. Utrpěl jen drobné oděrky a odmítl transport do zdravotnického zařízení. Záchranáři proto muže ponechali na místě události.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK