logo

V pořadí již 3. HEMS meeting se letos konal na jihu Moravy

Jihomoravský kraj - 26.7.2018

Ve dnech 11. – 13. 6. 2018 se konal v prostředí Žďárských vrchů již třetí ročník společného setkání zástupců jednotlivých středisek leteckých záchranných služeb v ČR se zaměřením na vzájemné sdílení užitečných informací a zkušeností zdravotníků v posádkách LZS. Celá akce byla pořádána vzdělávacím a výcvikovým centrem ZZS Jihomoravského kraje a LZS Brno.

Tematické okruhy letošního společného setkání byly zaměřeny na bezpečnost a ochranu zdraví při práci, role zdravotníků v provozu LZS a souhru týmu s leteckým personálem a jejich vliv na celkovou efektivitu a bezpečnost práce. Druhé téma byl trénink a testování připravenosti do role leteckého záchranáře/lékaře, fyzická a mentální připravenost, psychická odolnost, technické i netechnické dovednosti v kontextu.

Prezentace Jana Bubly (LZS Ústí nad Labem) představila model komplexní přípravy, tréninku, preventivních opatření a nácvik souhry celého týmu na palubě jako možné cesty k vysoké efektivitě se zachováním maximální možné míry bezpečnosti. Čerstvý pilotní projekt „Testování celkové kombinované odolnosti a připravenosti personálu LZS pro zátěž, stres a náročné situace“ představil na tomto setkání ústecký leteckých záchranář Jan Bubla, vedoucí záchranář LZS Ústí nad Labem.

„Práce bezprostředně po fyzické zátěži a nutnost vykonávat činnosti spojené s technickými dovednostmi, mnohdy v exponovaném prostředí a vždy pod časovým tlakem, má vliv na celkový výkon zdravotníka. Je třeba vědět jaký a plánovat tréninkový program pro zlepšení celkové odolnosti a výkonnosti. Základním smyslem testování není jen odhalení možných chyb a nedostatků, ale pragmatické zajištění jejich odstranění a nápravy“, upřesnila smysl projektu MUDr. Eva Smržová, vedoucí lékařka stanoviště LZS Ústí nad Labem.

Organizátoři akce poté připravili v okolních terénech a místních podmínkách velmi pestrý program evaluace výkonnosti a schopností leteckého záchranáře „na brněnský způsob“. Všichni účastníci mítinku si tak měli možnost na vlastní kůži vyzkoušet technické disciplíny na nedalekém skalním útvaru Dráteník, kvalitu techniky nepřímé srdeční masáže po zátěži a v exponovaném terénu, manipulaci s pacientem a postup při zajištění intenzivního pacienta dvoučlennou posádkou ve dvou simulovaných situacích. Na závěr celého programu této fyzicky i psychicky poměrně náročné evaluace prošly posádky vědomostním testem.

Posádka LZS Ústí nad Labem – MUDr. Eva Smržová a Jan Bubla výborně obstála v konkurenci kolegů ze všech leteckých stanovišť v republice a v tomto soutěžním ověřování zdatnosti a dovedností obsadila 1. místo.
IMG_1034
MUDr. Eva Smržová a Jan Bubla – LZS Ústí nad Labem obsadili 1. místo

Velké díky patří pořádající ZZS JMK a všem členům organizačního týmu za vydařenou a perfektně zorganizovanou akci. Vhodně zvolená veskrze praktická témata jasně ukazovala, že tento model ací přináší vyšší snahu o spolupráci mezi středisky při přebírání zkušeností, usnadňuje komunikaci a má své jasné místo i v dalších letech. K pořádání čtvrtého ročníku se přihlásili kolegové z LZS Libereckého kraje, tentokrát v horském prostředí Jizerských hor a v zimních podmínkách. Příště tedy na sněhu v Liberci…

Historie HEMS meeting stanovišť LZS ČR

2018 – ZZS Jihomoravského kraje a LZS Brno, Žďárské vrchy – Milovy
2017 – ZZS Moravskoslezského kraje a LZS Ostrava, Beskydy – Gruň
2016 – ZZS Ústeckého kraje a LZS Ústí nad Labem, Ostrov u Tisé

Foto a info: ZZS ÚLK a ZZS LK