logo

OBRAZEM: V pražském tunelu Blanka havarovala sanitka s vysoce nakažlivým pacientem, naštěstí jen cvičně

Hlavní město Praha - 27.7.2018

V noci z 25. na 26.7.2018 proběhlo v Bubenečském tunelu taktické cvičení „DOPRAVNÍ NEHODA S PŘÍTOMNOSTÍ VYSOCE NAKAŽLIVÉ NEMOCI 2018“ , jehož cílem bylo procvičit koordinaci činností a součinnost složek IZS a dalších subjektů provádějících záchranné a likvidační práce při specifické mimořádné události v tunelové stavbě.

O půlnoci došlo při průjezdu vozidla ZZS HMP Bubenečským tunelem k technické závadě na automobilu, ztrátě kontroly a nárazu vozu do stěny tunelové trouby. V důsledku dopravní nehody byla dvoučlenná posádka sanitního vozu, která byla oblečena v infekčních setech, zraněna a zaklíněna. Pacient uvnitř vozu trpěl vysoce nakažlivou nemocní – plicní formou antraxu, což výrazně zkomplikovalo následný zásah. Tento pacient na následky dopravní nehody zemřel. Zraněný člen posádky ohlásil událost na operační středisko ZZS HMP, které na místo vyslalo výjezdové skupiny a předalo informaci Krajskému operačnímu a informačnímu středisku Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy. To vyslalo na místo síly a prostředky a informovalo ostatní složky.

Souběžně byla dopravní nehoda zjištěna na kamerovém systému Policie ČR, která na místo vyslala své hlídky. První z nich po příjezdu provedla průzkum místa nehody a byla vystavena nákaze. Další hlídky, již informované o přítomnosti vysoce nakažlivé nemoci, uzavřely nebezpečný prostor v tunelu, odklonily dopravu a připravily místo na příjezd ostatních složek.

Po příjezdu na místo velitel jednotky HZS hl. m. Prahy provedl průzkum, ověření vstupních informací, určil režimová opatření, postup a provedení záchranných prací. Byla vymezena nebezpečná zóna 15 m od místa nehody a vytvořena průzkumná skupina, která do nebezpečné zóny vstoupila, v ochranných oblecích potvrdila vstupní informace o stavu posádky vozu ZZS HMP, provedla zajištění místa nehody a protipožární opatření. Byl zřízen štáb velitele zásahu a na místo povolán zástupce Hygienické stanice hl. m. Prahy a Zdravotního ústavu Ústí nad Labem.

Hasiči vyprostili záchranáře z přepravního prostoru a kabiny sanitního vozu, provedli jejich dekontaminaci a předali je do péče další přivolané posádky ZZS HMP. Za pražskou záchranku se zapojila posádka rychlé zdravotnické pomoci spolu s inspektorem a krizovým manažerem.

Zasahující posádky ZZS HMP nacvičovaly vzájemnou koordinaci při poskytnutí přednemocniční neodkladné péče za ztížených podmínek, kdy bylo nutné mimo jiné obléknout i speciální infekční sety pro ochranu před možnou nákazou. Proběhla také dekontaminace všech zasahujících a zasažených osob, které se nacházely v nebezpečné zóně, včetně přítomné hlídky Policie ČR a její výstroje a výzbroje.

Na závěr cvičení byla jednotkami požární ochrany provedena dekontaminace sanitního vozu, zasahujících, použitých věcných prostředků požární ochrany a nebezpečné zóny.

Podobná pravidelná cvičení pomáhají složkám IZS zachovat na vysoké úrovni jejich krizovou připravenost pro mimořádné situace, jako je i zásah u pacienta s podobně vysoce nakažlivou a nebezpečnou chorobou.

Seznam zúčastněných složek:
– Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy
– Policie ČR
– Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy
– Hygienická stanice hl. m. Prahy
– Zdravotní ústav Ústí nad Labem
– Technická správa komunikací

Foto a info HZS HMP