logo

Záchranáři varují: V extrémně horkých dnech doplňujte tekutiny a nepřeceňujte síly

ČRJihomoravský kraj - 1.8.2018

V rámci jižní Moravy teď evidujeme denně desítky výjezdů, které souvisejí s vysokými teplotami. Jedná se o klasické potíže v důsledku pobytu na slunci, kdy hrozí například úžeh. Ale vyjíždíme například i k lidem, často seniorům, kteří jsou sice doma a slunečnímu záření se nevystavují, ale málo pijí. V důsledku toho jsou pak dehydratovaní, poklesne jim tlak a může dojít ke kolapsu, tedy krátkodobé ztrátě vědomí. V takovém stavu mohou upadnout a způsobit si úraz. I to jsou důsledky vysokých teplot v těchto dnech.

Kolabovat z horka však mohou i mladí a zdraví lidé, někdy jsou za to do jisté míry sami zodpovědní, např. při jízdě na kole, kdy přeceňují svoje síly a celé hodiny jsou vystaveni přímému slunci a nedodržují pravidelný pitný režim. Pak zkolabují a je potřeba jim pomoci.

Klíčové v těchto dnech je tedy pít, mít dostatečný přísun tekutin. Ovšem pozor na konzumaci alkoholu, alkohol v horku působí rychleji než obvykle a navíc z organismu odvádí vodu.

Důležité je nevystavovat se přímému slunci na dlouhou dobu, pokud musíme ven, pak s pokrývkou hlavy a co nejvíce se pohybovat ve stínu. Fyzická zátěž by ve velkém horku měla být omezena na minimum.

Jednou z nejohroženějších skupin jsou v těchto dnech děti. Při vysokých teplotách u nich rychle dojde k dehydrataci, a protože nemají pocit žízně, je potřeba je hlídat. Rodiče nebo dospělí, kteří na děti v těchto horkých dnech dohlížejí, musí důsledně kontrolovat, aby dítě dostatečně pilo. A ještě jedna důležitá věc: dítě by ani na chvíli nemělo zůstávat samotné ve vyhřátém autě, to je opravdu velmi nebezpečné.

Toto vše platí pochopitelně pro celou Českou republiku!

Tiskové oddělení ZZS JMK