logo

Červená barva majáků vozidel složek IZS již od října tohoto roku, přešla doba, kdy by si jí řidiči pletli za brzdová světla

ČR - 17.8.2018

Novela zákona č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, která byla schválena Senátem ve středu, 15. 8. 2018, zavádí mimo nových pravidel pro tvorbu průjezdné záchranářské uličky další významnou změnu pro vozidla s právem přednosti v jízdě. Je jí možnost používání červené barvy majáků.

V praxi to bude znamenat, že od října 2018 bude možné namontovat buďto pouze modré majáky, nebo kombinaci dosud používaných světel modré barvy společně se světly barvy červené. Tato barva není ale ničím novým na poli výstražného zařízení, ostatně se např. u nás používala již před mnoha desítkami let. O její potlačení a praktický zákaz se postarala legislativa EU.

Ač se nová legislativa může tvářit jako přínosná, dá se o ní smělé říct, že naši zákonodárci s ní přišli tak trochu s křížkem po funuse, jak se lidově říká o věci, která měla být již dávno, a nyní je ne snad zbytečná, ale minimálně nebude přínosná tak, jak by byla před zhruba 10-15 či ještě více lety lety. Červená barva je za určitých podmínek pro lidské oko viditelná lépe, ale na druhou stranu v době moderních LED technologií je více než dobře viditelná i barva modrá, teda ta, která se na majácích a rampách používá dnes. Není problém s viditelností pouze modrých majáků třeba ani za ostrého sluníčka, což byl dříve častý argument pro barvu červenou. Ano, dříve, za dob rotačních majáků, velmi často neviditelných rotačních majáků.

Věc je schválená, platit začne za necelé dva měsíce, ale nebojte, není v ní zakotveno, že si červené majáky budou muset složky IZS pořizovat i na stávající automobily, spíše půjde o to, že červené majáky budou montovány na novou techniku, pořízenou po datu započetí účinku legislativy. Samozřejmě bude na každém, jestli si bude chtít dát červenou i na starou techniku, ale není to direktivou nařízeno.


V § 41 zákona č. 56/2001 Sb., se doplňuje odstavec 11, který zní takto:

(11) Zvláštním výstražným světlem modré nebo modré a červené barvy mohou být vybavena vozidla Ministerstva vnitra používaná policií a označená podle zvláštního právního předpisu, vozidla používána Hasičským záchranným sborem České republiky nebo jednotkami požární ochrany a vozidla poskytovatele zdravotnické záchranné služby.