logo

Kraj postaví v Ledči nad Sázavou novou výjezdovou základnu pro záchranáře

Kraj Vysočina - 28.8.2018

Už ve druhé polovině roku 2019 budou záchranáři v Ledči nad Sázavou vyjíždět k zásahům z nové lokality na okraji města. Typizovaný projekt nového výjezdového stanoviště vyroste na místě nevyužívaného objektu patřící Gymnáziu, Střední odborné škole a Vyšší odborné škole Ledeč nad Sázavou, který je dnes využíván pouze jako sklad a garáže.

„Záchranáři nyní sídlí v pronajatých prostorách města v areálu místní Polikliniky. Pro záchranku však jsou dispozičně nevyhovující a komplikované jsou i výjezdy sanitek k zásahům. Přesunem záchranky do našeho objektu odpadne také platba nájemného“ vysvětlil změnu adresy ledečských záchranářů Martin Kukla, náměstek hejtmana pro oblast financí a majetku. Náklady na demolici svařovací školy, stavbu nového výjezdového stanoviště a s tím spojené infrastruktury dosáhnou 9,3 milionů korun bez DPH a Kraj Vysočina je uhradí ze svého rozpočtu, zhotovitelem stavby je firma WANDEL CZECH s.r.o. z Ledče nad Sázavou.

„Předmětem veřejné zakázky na stavební práce je demolice stávajícího objektu č. p. 564 a následně novostavba typového objektu výjezdové základny zdravotnické záchranné služby. Součástí stavby jsou také nové zpevněné plochy, terénní úpravy kolem objektu, přípojky a přeložky areálových inženýrských sítí a napojení na přilehlou veřejnou komunikaci,“ upřesňuje náměstek Martin Kukla. Vizuální podoba nového výjezdového stanoviště bude stejná jako u dalších projektů záchranné služby, které vznikly v posledních letech. V roce 2014 začala sloužit nová výjezdová základna v Habrech, stejnou budovu využívají od roku 2013 záchranáři také v Moravských Budějovicích. Zdravotnická záchranná služba funguje v Ledči nad Sázavou od roku 1994, od roku 2005 pod hlavičkou Kraje Vysočina, spádová oblast zahrnuje přibližně 20 000 obyvatel. V loňském roce vyjížděli zdravotníci z Ledče k více než 1200 případům.