logo

Zranění při pádech během pátečního odpoledne v Moravskoslezském kraji

Moravskoslezský kraj - 2.9.2018

Zdravotnická záchranná služba zasahovala v pátek 31. srpna u řady úrazů, mimo jiné způsobených také pády. Mezi polednem a večerem musely posádky ZZS MSK ošetřovat hned čtyři takové pacienty.

K prvnímu případu, a to do Dolního Žukova (okres Karviná), spěchal tým RZP z Českého Těšína a vrtulník, několik minut po dvanácté hodině. Jednačtyřicetiletý muž spadl při práci na střeše z výšky asi pěti metrů. Přivodil si poranění hlavy, horní a dolní končetiny. Po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče byl předán na úrazové ambulanci v třinecké nemocnici.
O necelé dvě hodiny později došlo, rovněž na Karvinsku, k pádu čtyřiasedmdesátiletého muže ze stromu. Místem události byl tentokrát Bohumín a u pacienta zasahovala tamní posádka rychlé zdravotnické pomoci, spolu s lékařským týmem z Orlové. S poraněním hlavy a horní končetiny byl ošetřen a následně předán ve zdravotnickém zařízení.
Krátce po patnácté hodině došlo k pádu ze střechy garáže, z výšky okolo čtyř metrů, v Bruntálu. Posádky ZZS poskytovaly pomoc třiačtyřicetiletému muži s poraněním dolní končetiny.
Posledním ze série byl zásah leteckých záchranářů u dvaadvacetileté ženy na Novojičínsku. Po osmnácté hodině přijali pracovníci krajského operačního střediska ZZS informaci o pádu z koně ve Štramberku. Pacientka byla ošetřena s podezřením na otřes mozku a poraněním krční páteře. Vrtulník ji poté přepravil do ostravské Fakultní nemocnice, kde ji posádka LZS předala lékařům tamního urgentního příjmu.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK