logo

Záchranná ulička: Pomozte nám dostat se ke zraněnému včas aneb osvěta na jihu Moravy začala

Jihomoravský kraj - 5.9.2018

Pokud stojíte v koloně na dálnici a její příčinou je dopravní nehoda, brzy vás budou míjet vozidla IZS. Pomozte jim, aby na místo dojela včas. Svojí ohleduplností a ukázněným způsobem jízdy možná někomu zachráníte život, každá minuta se počítá.

Jaké jsou největší chyby při tvorbě tzv. záchranné uličky? Průjezdní pás pro záchranáře, hasiče a policii je potřeba tvořit už při pomalu jedoucí koloně, ne až když auta stojí. Pak už totiž často není kam uhnout. Řidiči dělají největší chybu tím, že začnou uhýbat až ve chvíli, kdy uslyší sirény a uvidí světla majáků, to je pozdě.

Další chybou je, že řidiči po projetí jednoho vozidla IZS začnou uličku opět uzavírat. Jenomže to je špatně, za chvíli totiž s největší pravděpodobností pojedou další vozidla IZS, ulička musí zůstat volná i pro ně.

Průjezdní prostor slouží pro vozidla s právem přednostní jízdy, pro vozidla správce pozemní komunikace a pro vozidla sloužící k odstranění následků dopravní nehody. Ostatní do uličky nesmí, hrozí jim za to pokuta.

Jihomoravský kraj společně se složkami IZS zahájil kampaň, která by měla veřejnost více informovat o tom, jak správně tvořit záchrannou uličku. 200 000 letáků bude distribuováno při preventivních akcích či silničních kontrolách, řidiči je dostanou například i na čerpacích stanicích.


Od října se na komunikaci, kde jsou v jednom směru jízdy více než dva jízdní pruhy, bude průjezdní pás pro vozidla IZS tvořit vlevo. To znamená, že se prostor vytvoří mezi pruhem, který je nejvíce vlevo a k němu přiléhajícím jízdním pruhem. Řidiči v ostatních pomalejších pruzích se budou snažit dostat co nejvíce napravo. Dosud tomu bylo naopak. Změna přinese sjednocení s ostatními zeměmi Evropy.