logo

Liberecká záchranka uvede do provozu nové sanitky

Liberecký kraj - 10.9.2018

Výjezdové skupiny Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje v průběhu září dostanou deset vozidel Rychlé lékařské pomoci a Rychlé zdravotnické pomoci v celkové hodnotě 41,5 milionu korun. Kraj na nákup nových vozidel přispěje ze svého rozpočtu částkou bezmála 28,3 milionu korun. O poskytnutí mimořádného účelového investičního příspěvku Zdravotnické záchranné službě Libereckého kraje (ZZS LK) rozhodla 28. srpna 2018 rada kraje.

„Jednou z priorit Libereckého kraje je zajistit občanům co nejrychlejší a nejkvalitnější akutní zdravotní péči, což nelze bez špičkového vybavení. Finanční příspěvek kraje ve výši 28 280 000 korun pro Zdravotnickou záchrannou službu Libereckého kraje na nákup nových vozů je proto logickým a nezbytným krokem,“ uvedla Jitka Volfová, statutární náměstkyně hejtmana pověřená řízením rezortu ekonomiky, správy majetku a informatiky s tím, že ZZS LK uhradí zbylých 13.109.502 korun z vlastního fondu investic.

Do flotily krajské příspěvkové organizace přibude v září deset vozidel značky Mercedes-Benz Sprinter. ZZS LK tak bude disponovat celkem třiceti vozidly této značky. Sanitky budou mít tu nejmodernější výbavu a budou také splňovat požadavky zaměstnanců záchranné služby, kteří měli možnost připomínkovat zadávací dokumentaci.

„Vozový park zdravotnické záchranné služby je potřeba rozšiřovat a obměňovat. Vozidla jsou denně v terénu a při každém výjezdu musí být stoprocentně spolehlivá,“ dodal Přemysl Sobotka, náměstek hejtmana pro resort zdravotnictví.

Sanitky dodá na základě rámcové smlouvy firma FOSAN s.r.o. Dalších 12 vozů dodá v dalších dvou letech. Deset sanitek z celkového počtu bude mít i samonakládací nosítka s nosností až 300 kilogramů pro těžké pacienty. Zakázka vyjde ZZS LK celkem na 92 milionů korun.


Čtyři nové Kodiaqy, ve kterých vám záchranáři budou jezdit na pomoc, už čekají na slavnostní předání. Brzy se k nim připojí ještě 10 mercedesů, 3 rapidy a 1 octavie. Slavnostně budou vozy uvedeny do provozu 26. září. Řidiči ZZS LK si nové škodovky již vyzkoušeli na libereckém vojenském polygonu.


 

Foto ZZS LK/Jiří Červa