logo

ZD: Letecká záchranka bude po roce 2020 fungovat jako dosud, jen ji vylepšíme, navrhuje MZ. Opře se při tom o analýzu expertů

ČRHlavní město Praha - 15.9.2018

Letecká záchranka bude možná i po roce 2020 fungovat jako doposud. Ministerstvo zdravotnictví chce totiž vládě předložit materiál, v němž navrhne udržení stávajícího systému s tím, že se vychytají jeho mouchy. Měl by přitom vycházet z analýzy, kterou vypracovali odborníci včetně zástupců všech pěti provozovatelů letecké záchranky. Zástupci ministerstva záměr představili na posledním zasedání zdravotnického výboru.

„V posledních měsících jsme prošli poměrně dramatickým vývojem. Původně bylo rozhodnuto, že systém provozovaný primárně soukromými provozovateli za účasti našich silových rezortů není vhodná varianta. Prošli jsme řadou jednání na téma vytvoření státního podniku a celý systém vygradoval do podoby, kdy jsme se snažili předložit vládě dokument, který sumarizoval veškeré alternativy do pěti možností,“ vypočítává náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

První varianta zahrnovala vytvoření státního podniku, a to buď na zelené louce, nebo formou stávajícího podniku Balmed pod ministerstvem zdravotnictví. Tato možnost by však byla obtížně realizovatelná z toho důvodu, že by ve zbylém období bylo nutno vycvičit piloty a pořídit helikoptéry (psali jsme zde). Další variantou bylo převzetí jinými resorty, což by ovšem vedle toho, že o tuto možnost žádné jiné ministerstvo nejeví zájem, bylo řešení částečně protiprávní (vnitro ani obrana nemohou mít potřebnou licenci v civilním sektoru, což vyvolává právní otázky i při současném stavu). Třetí řešení by spočívalo v převedení na zdravotní pojišťovny, což by ale problém příliš neřešilo, protože by to jen znamenalo, že tendr vysoutěží ony. Varianta čtyři počítá se zachováním stávajícího systému s tím, že by se soutěžilo o dvě základny více, protože už je obrana ani vnitro provozovat dále nechtějí. Poslední možnost počítá s postupným náběhem státního podniku tak, že by na začátek převzal dvě základny a pak by se vidělo, jak systém funguje. Ministerstvo přitom mělo v úmyslu doporučit vládě ke schválení jednu z posledních dvou variant.


Celý článek na téma budoucnosti LZS v ČR naleznete zde, na webu Zdravotnického deníku.