logo

Záchranáři spolu s Horskou službou zachraňovali muže na beskydských Pustevnách

Moravskoslezský kraj - 30.9.2018

Koordinovaný zásah moravskoslezských a zlínských záchranářů, spolu s Horskou službou Beskydy, pomohl zachránit život muže postiženého náhlým selháním krevního oběhu na beskydských Pustevnách.

Operační středisko ZZS MSK bylo o zdravotní indispozici informováno v sobotu 29. září, několik minut po půl druhé odpoledne. K místu vyrazili horští záchranáři, lékařská pozemní posádka z Rožnova pod Radhoštěm a letečtí záchranáři z Ostravy.

Osmašedesátiletý muž pracoval jako prodejce v jednom ze stánků na Pustevnách, když náhle zkolaboval. Na místě události byla nejdříve horská služba. Její členové poskytli postiženému úspěšnou první pomoc, když připojili pacienta k automatickému externímu defibrilátoru, jenž mají ve své výbavě. Podle doporučení přístroje poté podali opakovaný defibrilační výboj, čímž se podařilo obnovit ještě před příjezde profesionálních záchranářů pravidelnou srdeční akci.
DSC_0298
Poté, co na místo dorazily posádky ZZS, zjistili lékaři, že dýchání pacienta je nedostatečné. Provedli proto intubaci dýchacích cest a připojení k přístrojem řízené ventilaci. Po podání léků a další stabilizaci stavu byl muž vrtulníkem přepraven na anesteziologicko-resuscitační oddělení kardiologického centra v Třinci – Podlesí.

Sobotní společný zásah Horské služby a ZZS je dalším příkladem, že dobře koordinované zásahy a výborná připravenost horských záchranářů, spolu s jejich rychlou dostupností v terénu, úspěšně pomáhají k záchraně lidských životů. Právě v případech selhání krevního oběhu nebo těžkých úrazů, je správně poskytnutá základní první pomoc nesmírně důležitá pro možnost úspěšné záchrany postiženého.
DSC_0302

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK