logo

Komfort, rychlost, bezpečí – nezbytná kritéria pro převoz orgánů inspektory provozu jihomoravské ZZS

Jihomoravský kraj - 8.10.2018

Součástí pracovní náplně inspektorů provozu ZZS Jihomoravského kraje je také převoz orgánů, akutních vzorků tkáně a tzv. odběrového týmu, ve kterém je lékař a koordinátor. Pro tyto převozy mají vyčleněné speciální vozidlo, které zajistí jak pohodlí pro tým, tak bezpečný převoz speciálních boxů s orgány určenými k transplantaci.

„Za nás koordinátory musím říct, že spolupráce s inspektory a s celou zdravotnickou záchrannou službou je výborná. Naše převozy jsou rychlé a bezpečné, i při současném stavu silnic a dálnic. Tím, že máme k dispozici inspektory provozu, víme, ke komu nasedáme a jak řídí, a tím pádem neřešíme cestu, cítíme se bezpečně a můžeme se plně soustředit na práci,“ chválí si spolupráci s námi Lenka Telecká z Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie (CKTCH) Brno, které provádí operace srdce, jater a ledvin. Od začátku své působnosti provedlo přes 600 implantací srdcí, více než 700 implantací jater a přes 1300 implantací ledvin.

Inspektoři jihomoravské záchranky uskuteční pro CKTCH desítky převozů týmu a orgánů ročně, v některých případech je zapojen i vrtulník. Nejde totiž o nic menšího, než o záchranu lidských životů a zdraví.

1_64 2_50 3_45

Tiskové oddělení ZZS JMK