logo

Středočeští záchranáři získali svůj slavnostní prapor a převzali 11 nových vozů

Středočeský kraj - 14.10.2018

Sobota 13. října 2018 se stala v kalendáři celé organizace středočeských záchranářů významným dnem. Jako každoročně se podíleli na Dnu prevence v Benešově, který se konal areálu Táborských kasáren.

Program byl bohatý a všechny zúčastněné složky IZS prezentovaly to nejlepší ze své techniky a práce. Největším překvapením pro všechny diváky z řad veřejnosti a složek IZS bylo slavnostní předání nově vzniklého praporu Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje z rukou hejtmanky Ing. Jaroslavy Pokorné Jermanové a JUDr. Roberta Bezděka, radního pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví. Vyšívaný prapor byl symbolickým darem kraje záchranné službě.

„Když se podíváme do historie, můžeme si všimnout, že prapory, vlajky, znaky, zástavy nebo korouhve měly vždy svoje uplatnění. Ať k označení, ke kterému „týmu“, kdo patří, k vojenským účelům k udávání povelů, nebo třeba na znamení vítězství. V dnešní době mají prapory sice význam převážně symbolický, ale i nyní může být úkolem praporu spojovat a sdružovat. Nový vyšívaný prapor středočeské záchranky poslouží k utužení pospolitosti, posílení pocitu sounáležitosti záchranářů a vyjádření úzkého propojení se Středočeským krajem,“ vysvětlil ředitel středočeských záchranářů Ing. Jaromír Bureš hlubší význam daru, když prapor převzal.

Myšlenka na výrobu unikátního praporu středočeské záchranky, který organizaci doposud chyběl, se zrodila před rokem. Slavnostní prapor ZZS SČK je proveden v tmavě modrém sametu, jenž dle výkladu barev symbolizuje důvěru a jasné poslání. Na líci je vyšita mapa kraje a uvnitř znak Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje. Na rubu je znak Středočeského kraje, jehož partnerství a spolupráce s ním je pro organizaci zásadní, a dvě velké lipové ratolesti, neboť lípa je naším národním stromem symbolizující českou státnost. Na tu odkazuje i oboustranné trikolorní lemování praporu. Žerď je opatřena mosaznou špičkou s reliéfním provedením Hvězdy života, která je mezinárodním znakem zdravotnických záchranných služeb.
Fotografie cislo 024
Zároveň při této slavnostní akci bylo středočeské záchrance předáno hejtmankou Ing. Jaroslavou Pokornou Jermanovou jedenáct nových sanitních vozů. Všech jedenáct žlutých sanitek s tradiční šachovnicí bylo vystaveno k prohlédnutí na nádvoří kasáren.

Tato pravidelná částečná obměna sanitních vozů zajistí soustavnou kvalitní přednemocniční neodkladnou péči ve Středočeském kraji. Nové sanitní vozy zahájí svůj provoz na stanovištích záchranné služby v Novém Strašecí, Voticích, Roztokách u Prahy, Zdibech, Zdicích, Městci Králové, Uhlířských Janovicích, Březnicích a Sedlčanech a dva vozy zamíří do Brandýsa nad Labem, kde nahradí vozy již nevyhovující. Starší vozy však neskončí nečinně na parkovištích nebo snad i ve šrotu – z některých se stanou strategické zálohy vozového parku záchranky a jiné budou nabídnuty příspěvkovým organizacím nebo obcím Středočeského kraje.

„Průměrně sanitní vůz středočeské záchranky najede za rok 70 000 km a životnost vozidel v tzv. ostrém provozu je zhruba 350 000 najetých km. Vozy je tak třeba obměňovat v pěti až šestiletém intervalu. Středočeské záchrance se díky významné podpoře vedení Středočeského kraje daří držet na předních příčkách v modernosti a jednotnosti vozového parku mezi ostatními záchrankami,“ řekl ředitel Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje Ing. Jaromír Bureš a dodal, že tento proces se značně zrychluje, neboť každý rok dochází k nárůstu výjezdů záchranné služby, a tedy i rychlejšímu opotřebení sanitních vozů.

Jedenáct nových sanitních vozů s podvozkem Volkswagen bylo uhrazeno z fondu investic Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje, a to v částce zhruba 38 mil. korun. U vozů je kladen důraz na maximální bezpečnost, komfort pacienta a i pracovní komfort posádky. Prostor pro pacienty je totiž nejen větší a variabilnější, než u běžně používaných sanitek v jiných zdravotnických organizacích, ale je i kompletně klimatizován. Nelze opomenout ani náhon na všechna čtyři kola, který umožní zásahy záchranářů i v jinak obtížně přístupných terénech Středočeského kraje.

Foto Jakub Horák

Monika Nováková tisková mluvčí ZZS SČK