logo

V říjnu oslavila záchranná služba Příbram 25 let od svého vzniku

Středočeský kraj - 24.10.2018

Koncem října oslavili záchranáři 25. výročí od vzniku příbramské záchranné služby. Příbramská záchranná služba vznikla v době, kdy většina zdravotnických záchranných služeb v České republice fungovala ještě jako součást nemocnic, většinou pod odděleními ARO. První sanitní vozy vyjely ze stanoviště zdravotnické záchranné služby v Příbrami 1. října 1993.

U zrodu příbramské záchranné služby stál MUDr. Čestmír Kalík, který byl dlouhá léta i jejím ředitelem. Po vzniku krajské záchranné služby se stal vedoucím lékařem a primářem. Po rozhodnutí Okresního úřadu v Příbrami o vzniku okresní zdravotnické záchranné služby měl přesně tři měsíce na vybudování fungující a spolehlivé organizace.


Jak to bylo v Příbrami v době „předzáchrankové“.


„Začínal jsem téměř z ničeho, tehdy nikdo neměl moc zkušeností s provozem záchranné služby jako samostatné organizace. Museli jsme se spolehnout jen sami na sebe. Finanční prostředky do rozjezdu tehdy zajistil MUDr. Miroslav Kosek, zdravotní rada OÚ Příbram. Bylo nutné sehnat finance na zajištění odpovídajících prostor, nákup sanitních vozů a zdravotnické techniky, která však tehdy nebyla moc uzpůsobená k práci v terénu. Vozy na sanitky jsme sháněli z druhé ruky, většinou po nemocnicích, a postupně jsme vozový park doplňovali i novými vozy,“ řekl MUDr. Kalík.

Dalším krokem k samostatné záchranné službě bylo vybudování samostatného zdravotnického operačního střediska. To do té doby fungovalo přes den jako součást nemocniční dopravy a v noci na lékařské službě první pomoci. MUDr. Čestmír Kalík uvedl do praxe pravidla provozu na zdravotnickém operačním středisku, pořídil techniku a dokumentaci. Neméně důležité bylo i zajištění vhodné rádiové sítě, která do té doby nebyla dostačující pro provoz ZZS.
park
V roce 1994 byla příbramská záchranná služba fungující organizací, a tak mohl tehdejší její ředitel MUDr. Kalík přistoupit k dalšímu rozšíření. Ve stejném roce otevřel další výjezdové stanoviště záchranné služby v Sedlčanech a rok později v Dobříši. V roce 2000 příbramská záchranka jako jedna z prvních v České republice zahájila provoz rendez-vous systému.

Z hlediska historie byla zdravotnická záchranná služba okresu Příbram jednou z nejprogresivnějších. Její systém přednemocniční neodkladné péče včetně zdravotnického operačního střediska se stal vzorem pro ostatní v té době vznikající záchranné služby. Při slučování okresních záchranných služeb pod Středočeský kraj v roce 2003 nastavila právě příbramská záchranná služba vysokou laťku ostatním okresům a tehdejšímu vedení Územního střediska záchranné služby Středočeského kraje.
Untitled-1 copy
„Ocenění oblasti, která mnohým věcem v záchranařině udala historicky směr, si spolu se soustředěnou každodenní snahou zachraňovat lidské životy zaslouží náš obdiv, poděkování a přání mnoha úspěchů do dalších let,“ popřál ředitel středočeské záchranky Ing. Jaromír Bureš všem příbramským záchranářům.


Pozn. redakce: Na tomto odkazu najdete původní webové stránky ZZS Příbram, tak se mrkněte 😉 Úvodní foto pochází práve z těchto stránek.


 

Monika Nováková tisková mluvčí ZZS SČK