logo

V Ostravě se tento týden konaly již XXV. Dostálovy dny urgentní medicíny

Moravskoslezský kraj - 27.10.2018

V úterý 23. října započal pětadvacátý ročník odborného kongresu Dostálovy dny. Tato prestižní vzdělávací akce je zaměřena na problematiku urgentní medicíny. Stejně jako v minulých letech proběhla v Ostravě a také letos jí hostil Clarion Congress Hotel.

Celostátní konferenci pořádá Česká lékařská společností J.E.Purkyně, Společnost urgentní medicíny a medicíny katastrof, a to ve spolupráci s Moravskoslezskou záchrannou službou. Účastníky jsou především lékaři záchranných služeb a urgentních příjmů nemocnic, stejně jako zdravotničtí záchranáři. Konference se účastní také medici, studenti lékařských fakult.

Během čtvrt století konání Dostálových dnů bylo již prezentováno více než 800 přednášek a celkový počet účastníků v rámci konaných konferencí dosahuje 9000 osob.

Pro odborníky z oblasti přednemocniční neodkladné péče znamenají Dostálovy dny možnost dozvědět se novinky v oboru, přinášejí však i vzájemnou výměnu zkušeností a nezbytnou odbornou diskusi. Kongres nabízí řadu velmi důležitých témat. Mezi ně patří například přednášky týkající se péče o pacienta s vážnými úrazy, příspěvky o dětských pacientech, práci v prostředí urgentních příjmů, ale také otázky efektivního využití letecké záchranné služby, zkušeností s podáváním krevních transfúzí v přednemocniční neodkladné péči, a řada dalších. Součástí programu jsou rovněž odborné workshopy a posterová sekce. V rámci kongresu proběhla také pracovní jednání Odborné společnosti urgentní medicíny, sekce medicíny katastrof, a další aktivity.

V rámci konference si účastníci připomněli několik výročí:
30 let odborné společnosti Urgentní medicíny a medicíny katastrof
20 let oboru Urgentní medicína
20 let časopisu Urgentní medicína.


Dostálovy dny jsou již tradičně místem slavnostního předání Ceny Asociace ZZS za rok 2018, která je udělována pracovníkům z jednotlivých krajů, viz tento článek. Představena byla rovněž nová sanitka Profile Progrez, o které se můžete dočíst zde.


Program kongresu, který letos navštívily čtyři stovky účastníků, vyvrcholil ve čtvrtečních (25. října) odpoledních hodinách, uvedl Lukáš Humpl, tiskový mluvčí ZZS MSK.