logo

Čas neviditelné smrti je tady, jen za listopad řešili královéhradečtí záchranáři tři případy otravy plynem CO

ČRKrálovehradecký kraj - 22.11.2018

Tři případy vážné otravy oxidem uhelnatým museli řešit záchranáři ZZS Královéhradeckého kraje za necelou polovinu listopadu. Dva z nich znamenaly přímé ohrožení života pacientek, v jednom případě událost dokonce skončila úmrtím psa.

S nástupem topné sezóny každoročně upozorňujeme na nebezpečí intoxikace oxidem uhelnatým. Přesto začátkem listopadu zaznamenáváme mnoho případů otravy tímto nebezpečným plynem. Letos jsme jen od začátku listopadu zaznamenali již tři takovéto vážné události. Postiženy byly shodou okolností vždy ženy, ve věku od 24 do 71 let. Ve dvou případech byl jejich stav vážný a provázen poruchou vědomí. Po poskytnutí neodkladné péče záchranáři a následném vyšetřením v nemocnici musely být převezeny na specializované pracoviště, vybavené přetlakovou komorou. Společným jmenovatelem těchto případů je, že ani jednou nebylo indikací k výjezdu podezření právě na intoxikaci. Šlo buď přímo o bezvědomí nejasného původu nebo celkovou nevolnost s bolestí hlavy. Po příjezdu záchranářů na místo ihned začlo alarmovat čidlo přítomnosti CO, které má u sebe každá výjezdová slkupina ZZS KHK.

Každoročně v celé ČR zaznamenáme velké množství případů otravy oxidem uhelnatým, které leckdy mají na svědomí i úmrtí postižených. Přitom proti nim existuje poměrně jednoduchá obrana v podobě čidla pro domácnost, které nám v případě, že jej máme nainstalované dokáže spolehlivě zachránit život.
0917d91b0aa97cdce47a6e3f0ed420d6
Oxid uhelnatý (CO) je nebezpečný neviditelný plyn bez zápachu. Je přítomen v podstatě u každého, zejména nedokonalého hoření. Závažnost otravy záleží na koncentraci plynu a době vystavení jeho účinkům. Příznaky otravy mohou být zaměnitelné s příznaky mnoha onemocnění, například chřipky. Postižený se cítí slabý, má bolesti hlavy, trpí nevolností. Zákeřnost plynu se projevuje i tím, že jeho škodlivé působení přetrvává ještě po určitou dobu poté, co postiženého vyvedeme na čerstvý vzduch.

Výrazným pomocníkem pro výjezdové skupiny ZZS napříč republikou je již zmíněný detektor přítomnosti CO, které mají u sebe záchranáři při každém zásahu.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK