logo

Den pro zdraví za účasti plzeňských zdravotnických záchranářů

Plzeňský kraj - 26.11.2018

Den pro zdraví nejen pro diabetiky se stává další tradiční akcí, kde krajští zdravotničtí záchranáři edukují veřejnost v první pomoci a laické resuscitaci.

Letos se akce, kterou pořádá Diabetologické centrum FN Plzeň společně se Svazem diabetiků, uskutečnila za velké pozornosti návštěvníků v prostorách bazénu v Plzni na Slovanech v sobotu 24. listopadu od 10 do 16 hodin. Do vestibulu a restaurace bazénu na akci lákal nejen poutač, ale také přistavený sanitní vůz RZP Mercedes Sprinter č.232 ZZS PK.

Uvnitř pak na návštěvníky čekal pestrý a interaktivní program pro děti i pro dospělé. Mohli si vyzkoušet cvičení ve vodě i v tělocvičně, rehabilitaci jógou, trénink zdravé chůze, mozkohraní, již zmíněnou resuscitaci na třech modelech (dospělý, dítě a novorozenec) a seznámili se se skřítkem Zdravínkem. Velký zájem sklidilo i populární měření hladiny cukru v krvi, choles­terolu, krevního tlaku, obsahu tuku v těle, nutriční poradenství, poradenství či informace o prevenci dětské obezity. Nově byly připraveny programy pro zrakově postižené a správná hygienická péče o dutinu ústní.

Přítomná výjezdová skupina RZP během dopoledne ošetřila na místě i skutečnou pacientku po kolapsu.

Vítězslav Sladký, ZZS PK