logo

Moravskoslezští záchranáři se podílejí na výuce studentů Univerzity třetího věku

Moravskoslezský kraj - 29.11.2018

Moravskoslezští záchranáři se kromě své výjezdové činnosti často podílejí také na vzdělávání studentů – ponejvíce budoucích záchranářů a lékařů V pondělí 26. listopadu však přednášeli netradiční skupině, a sice studentům Univerzity třetího věku. V rámci Ostravské univerzity navštěvuje na Katedře intenzivní medicíny, urgentní medicíny a forenzních oborů již druhý ročník studijního programu Etudy první pomoci čtyřiačtyřicet seniorů.

Studenti, kteří navštívili výjezdové stanoviště a ředitelství ZZS MSK v Ostravě-Zábřehu, si nejprve vyslechli přednášku mapující historii a podstatné informace o zdravotnické záchranné službě, jejích činnostech, organizaci, posádkách i práci záchranářů v terénu. Získali množství informací rovněž v oblasti operačního řízení a o úkolech operátorů ZZS.
Následně byli rozděleni na dvě skupiny. V rámci exkurze jim byl demonstrován přístroj na mechanickou srdeční masáž srdce, navštívili garáž ZZS, kde se seznámili s vybavením sanitních speciálů a v hangáru pak nahlédli do života leteckých záchranářů, včetně vybavení pro záchranu osob v podvěsu. Při všech částech výuky projevovali studenti velmi aktivní zájem o představovaná témata a vznášeli řadu dotazů.

Studenti, kteří pocházejí z celého Moravskoslezského kraje, se k výuce scházejí jednou za čtrnáct dní, přičemž absolvují zimní a letní semestr. Během přednášek se dozvědí o základech anatomie a fyziologie, první pomoci a různých stavech ohrožujících pacienta, stejně jako o základních vyšetřeních postiženého, obvazových technikách, imobilizaci, polohování pacienta, transportu zraněného, zajištění místa u dopravní nehody, a dalších tématech.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK