logo

Pražští radní chystají urychlenou modernizaci zanedbané ruzyňské základny Letecké záchranné služby. Na projekt vyčlení 20 milionů korun

Hlavní město Praha - 29.11.2018

Už během příštího roku by se mělo výrazně zlepšit zázemí pražské Letecké záchranné služby na Letišti Václava Havla. Dlouhodobě špatný technický stav základny bude komplexně zrenovován přibližně do dvou let.

Letecká záchranná služba potřebuje zmodernizovat svou základu. „Když to shrnu, tak základna Letecké záchranné služby vlastně není ukotvena v žádném nájemním vztahu, stavba nemá kolaudaci a kvůli téměř havarijnímu stavu ani zkolaudována být nemůže, nemáme žádné revize sítí a v podstatě se tam nedá uvařit ani káva. Provoz Letecké záchranné služby je velmi důležitý, proto musíme dát věc co nejrychleji do pořádku,“ vypočítává důvody urychlené výstavby nového technického zázemí předkladatel projektu náměstek primátora Petr Hlubuček.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ještě do konce kalendářního roku by měly být hotové základní technické podmínky pro stavbu, tedy studie proveditelnosti a zajištění územního rozhodnutí. V roce 2019 pak zajištění stavebního povolení a samotná realizace stavby, která by měla být hotová do konce roku 2020.

„Práce záchranářů LZS je nepostradatelná, zasahují u vážných dopravních nehod nebo poskytují pomoc při život ohrožujících onemocněních. Velmi proto vítám možnost podpořit modernizaci jejich zázemí,“ doplnila radní Milena Johnová.

„Projekt nebude zásadně technicky náročný na stavbu, ale protože v areálu Letiště Václava Havla nelze realizovat podobnou budovu trvalého charakteru, tak musí být vyrobena z přemístitelných segmentů. Proto počítáme, že finální podobu nové základny Letecké záchranné služby se vším všudy představíme v průběhu roku 2020,“ doplňuje náměstek primátora Hlubuček.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
„Jsme velmi rádi, že se tato situace po mnoha letech konečně vyřeší. Naši záchranáři a lékaři z Letecké služby samozřejmě plní svoje povinnosti bez ohledu na technické zázemí, nicméně jako zaměstnavatel mám povinnost dodržet hygienické a technické normy zázemí výjezdové základny,“ dodává ředitel Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy Petr Kolouch.

Předpokládané náklady na stavbu základny Letecké záchranné služby jsou zatím vyčísleny na 25 milionů korun. Větší část – 20 milionů korun – má připraven pražský magistrát, zbylých pět milionů by měl dodat majitel pozemků – akciová společnost Letiště Praha.