logo

Seniorská obálka bude pomáhat v Jihočeském kraji

Jihočeský kraj - 4.12.2018

Reflexní červená obálka pomůže hlavně osamoceným jihočeským seniorům v tísni, při ohrožení života či zdraví. Navození pocitu jistoty a bezpečí pro naše nejstarší spoluobčany. To je hlavním smyslem projektu Seniorská obálka, který v pondělí 26. listopadu odstartoval v Jihočeském kraji. Tiskopis má zejména starým osamělým lidem pomoci v tísni, při ohrožení života či zdraví.

Vítanou pomůckou bude obálka i pro složky integrovaného záchranného systému – tedy zdravotnickou záchrannou službu, hasiče a policii. Díky vyplněným údajům při případném zásahu u seniora doma totiž snadno zjistí, jaké dotyčný člověk bere léky, jakými nemocemi trpí a uveden tam bude i kontakt na jeho příbuzné. Potvrdila to Alena Bártíková z ministerstva práce a sociálních věcí, která je krajskou koordinátorkou projektu Seniorská obálka pro jižní Čechy.

Do tiskopisu senioři, třeba i za pomoci příbuzných nebo svého lékaře, vyplní základní údaje o svých alergiích, nemocech, lécích – včetně dávkování, a kontakty na své blízké osoby a praktického lékaře. „Údaje v reflexní červené plastové obálce by pak měli umístit na viditelném místě v bytě, například na dveřích lednice, či vnitřní straně vchodových dveří. Obálka tak poslouží ve chvíli, kdy senior bude potřebovat rychlou pomoc,“ apeluje Bártíková.
1
Hejtmance Ivaně Stráské, která převzala nad tímto projektem záštitu, se nápad velmi líbí. „Plně koresponduje s jinými projekty kraje, kterými se pravidelně snažíme naše seniory podporovat. Velkou nadhodnotu tady vidím právě v součinnosti se složkami integrovaného záchranného systému, kterým by jim měl značně usnadnit práci,“ upřesnila hejtmanka.

Na tom se ostatně shodují i ředitelé krajské záchranné služby, hasičů i policie – Marek Slabý, Lubomír Bureš a Luděk Procházka. „My samozřejmě tuto pomoc kvitujeme a myslím, že ji budou kvitovat i senioři, kteří obálku obdrží. Ne vždycky si člověk vzpomene na to, s čím se léčí, jaké léky bere a jak často či kde má průkaz zdravotní pojišťovny nebo občanský průkaz. Ušetří nám to spoustu času a umožní soustředit se na péči o pacienta,“ uvedl Slabý. „Projekt má naši plnou podporu a to i z toho důvodu, že senioři jsou jednou z cílových skupin naší preventivně výchovné činnosti. Jednoznačně pak pomůže zefektivnit případný zásah všech složek integrovaného záchranného systému, tedy i nás hasičů, v domácnostech, kde senioři žijí,“ naznačil Bureš. „Považujeme to za veliký krok vpřed, neboť se často stane, že zasahujeme na místě první a musíme třeba shánět občanský průkaz či jiné doklady postižené osoby. Nyní budeme vědět, že tyto důležité údaje najdeme v inkriminované obálce právě například na té ledničce, či zevnitř vchodových dveřích,“ dodal Procházka.

Senioři se mohli poprvé s těmito obálkami fyzicky seznámit a získat je v rámci Kulatého stolu Prevence v seniorském věku v Českých Budějovicích v pondělí 26. listopadu. Jejich další distribuce se pak uskuteční ještě v letošním roce v organizacích, jako je třeba Krajská rada seniorů JčK, kluby pro seniory atd. V příštím roce by se měly obdobné kulaté stoly konat v okresních jihočeských městech a s dalšími distribučními místy se počítá například na městských úřadech, v nemocnicích nebo v rámci preventivních programů Policie ČR. Zájemci si mohou také stáhnout Seniorskou obálku z portálu Jihočeského kraje či Ministerstva práce a sociálních věcí ČR. Autoři projektu jsou si vědomi, že pro některé seniory může tento postup být poněkud obtížný. Předpokládají proto, že jim v takovém případě pomůže například rodina.

„Seniorská obálka vznikla pod záštitou člena Rady Jihomoravského kraje Milana Vojty pověřeného zabezpečováním samosprávných úkolů v oblasti zdravotnictví, jako výstup kulatého stolu Stárneme ve zdraví projektu Politika stárnutí na krajích Ministerstva práce a sociálních věcí ČR,“ připomněla Bártíková.

V Jihočeském kraji převzala záštitu nad Seniorskou obálkou hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská. Na projektu spolupracovali odborníci z těchto organizací: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, projekt Implementace politiky stárnutí na krajskou úroveň Odboru rodinné politiky a politiky stárnutí, Krajský úřad Jihočeského kraje, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, Krajské ředitelství policie Jihočeského kraje a Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje.

Zdroj: ZZS Jihočeského kraje