logo

Odbory jihomoravské ZZS ruší stávkovou pohotovost, i nadále však chtějí obměnu inspektorů provozu

Jihomoravský kraj - 7.12.2018

Odboráři jihomoravké ZZS od 1. ledna 2019, kdy se funkce ujme nová ředitelka záchranné služby, kterou byla jmenována MUDr. Hana Albrechtová, odvolají stávkovou pohotovost. Současně s tím odchází z čela odborů ZZS JMK Bohuslav Zrza.

Ten se posouvá po odborářské linii výš, na místo člena celostátní sekce zdravotnických záchranných služeb Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče (OSZSP ČR). Zrza uvedl pro MF Dnes, že se funkce chtěl vzdát už před dvěma lety, ale vzhledem k vývoji situace na záchrance a důvěře v jeho osobu ze strany kolegů v ní ještě setrval. Nyní v souvislosti se změnou ve vedení se však definitivně rozhodl, že se místa předsedy vzdá a přesune se jinam, viz OSZSP ČR.

Stávkovou pohotovost vyhlásili odboráři ZZS JMK v létě 2016, když poukazovali mimo jiné na odchod lékařů, rušení výjezdových posádek, údajně přehnanou kontrolu až šikanu z řad inspektorů provozu vůči zaměstnancům a také špatnou komunikaci s managementem ZZS. Část zaměstnanců tak požadovala odchod nyní končícího ředitele Milana Klusáka, který stojí v čele záchranky devět let. Jiná část zaměstnanců se za něj naopak postavila, a to dost důrazně.

Nová ředitelka se hodlá s odboráři, kteří budou muset zvolit nového předsedu, sejí, a to co nejdřív. Dle svých slov by byla ráda, kdyby se situace, co se interpersonálních vztahů týče, uklidnila. Pro řadové zaměstnance se nic nezmění, Albrechtová by chtěla navázat na nastavenou koncepci a rozvoj záchranky.

Odboráři s ní chtějí spolupracovat, přičemž budou ale požadovat i věci, kterých se nedočkali od končícího ředitele Klusáka. Kromě zlepšení komunikace budou záchranáři chtít například obměnu inspektorů provozu, což už je takový jihomoravský záchrankovo – odborářský evergreen.