logo

Nové sanitky pro Prahu, BAUS je nestihl dodat všechny včas

Hlavní město Praha - 21.12.2018

ZZS hlavního města Prahy slavnostně převzala ve čtvrtek, 20. 12. 2018 ve tři hodiny odpoledne na Hradčanském náměstí deset nových sanitních vozů a auta pro lékaře.

Prvních deset sanitek RZP z celkem 30 objednaných bylo dodáno firmou BAUS AT v řádném termínu, na zbývajících 20 vozidel se stále čeká, ačkoliv termín jejich dodávky uplynul již před několika týdny. ZZS HMP, jak uvedl pro média ředitel organizace, MUDr. Petr kolouch, za každou včas nedodanou sanitku, uděluje denně vysokou penalizaci.

Ta činí bez tří stokorun 7 tisíc, což v podstatě znamená, jak uvedla TV NOVA, že má pražská záchranka již nyní jednu sanitku prakticky zadarmo, což je dobře pro občany hlavního města, tak zejména pro jeho kasu. Na renomovaného výrobce sanitek, jakým BAUS AT bezesporu je, to ovšem vrhá poměrně výrazné špatné světlo co se spolehlivosti týče. Hodnota celkové zakázky činí přes 122 milionů korun a pražská záchranka na nové vozy čeká do slova jak na „boží smilování“, když tedy oněch prvních deset + vozy lékařů žehnal, stejně jako tomu bylo před dvěma lety, kardinál Dominik Duka.


NOVÉ SANITKY PRO PRAŽSKOU ZÁCHRANKU POSTAVÍ A DODÁ BAUS – AT


Vozový park ZZS HMP se dostal do poněkud tristní situace, kdy se stává, že třeba jedna posádka musí i třikrát za jednu službu vyměnit sanitku pro závady a špatný technický stav, nehledě na fakt, že se záchranáři po Praze prohánějí i ve vozech, patřících svým stářím, ale zejména nájezdem kilometrů v ostrém režimu jízdy spíše na vrakoviště či do muzea.


VIDEOREPORTÁŽ TV NOVA ze slavnostního žehnání novým pražským sanitkám


Nové sanitky nahradí ve vozovém parku právě ty nejstarší, pocházející z let 2007 – 2009. Jsou postaveny na podvozku Mercedes – Benz Sprinter, z toho 10 na starém modelu, a 20 pak na modelu, představeném letošní rok.

Když byl v únoru 2018 oznámen vítěz výběrového řízení na nové vozy RZP, kterým se stala firma BAUS AT, bylo to pro mnohé překvapení, zadávací dokumentace byla velmi podobná té předešlé, kdy sanitky pro ZZS HMP stavěl velimský KOV, a to včetně použitých neprogresivních materiálů na interiér apod., v čemž by mohl být zakopaný pes ohledně výrazného zpozdění dodávky. Ať tak či onak, jisté je, že pražská ZZS potřebuje všechny nové vozy jako sůl, neb jak občas sami záchranáři říkají s mírnou nadsázkou, tak není daleko doba, kdy na výjezdy za pacientem pojede posádka tramvají. Reálný stav je zatím udržitelný, ale nejde to do nekonečna.

Jinak je škoda, že si ZZS HMP nechala jak na velké sanitky, tak vozy lékařů, opět nalepit vyhláškovou battenburskou šachovnici s tmavým odstínem žluté barvy, který je oproti u krajských ZZS běžně používané signální žluté špatně viditelný. Zvýšit bezpečnost posádek lze i tímto způsobem.

Každopádně přejeme pražským záchranářům, ať tyto nové, kvalitní sanitní a lékařské vozy fungují v případě potřeby k jejich spokojenosti, a pochopitelně ať vyjíždějí co nejméně.

Foto ZZS HMP