logo

Až neuvěřitelná pomoc laiků při silvestrovské nehodě na Mělnicku

Středočeský kraj - 2.1.2019

Na Silvestra odpoledne bylo operační středisko tísňové linky 155 informováno o dopravní nehodě na Mělnicku, při které vozidlo vylétlo ze silnice a otočené na střechu se dostalo až do poloviny vodní nádrže. Řidič osobního auta zůstal ve voze zaklíněn.

Svědci nehody prokázali svou odvahu a osobní odhodlání, když naskákali do vody a vozidlo dotlačili ke břehu. Samozřejmě se pokusili i muže vyprostit, ale auto bylo uzamčené a stále koly vzhůru potopené. Bylo bohužel nad síly všech zúčastněných laických záchranářů muže dostat z vody ven.

Na místo byly vyslány posádky rychlé zdravotnické pomoci ze Zdib a Mělníka, lékařka ve vozidle systému rendez-vous a vrtulník pražské letecké záchranné služby. Muž byl vyproštěn HZS zhruba po 30 minutách a předán do intenzivní péče záchranářům. Ti u pacienta bez známek života okamžitě zahájili resuscitaci a v rámci boje o jeho život mu mimo jiné zajistili dýchací cesty a připojili ho k přístrojem řízenému dýchání.

Pacient byl za kontinuální resuscitace letecky transportován do jedné z pražských nemocnic.

Děkujeme za profesionální výkon a spolupráci všech ze složek IZS, ale rádi bychom také poděkovali a vyzdvihli přístup svědků, kteří ani chvíli nezaváhali a naskákali do ledové vody ve snaze zabránit tomu nejhoršímu. Děkujeme!

ZZS Středočeského kraje

Foto HZS SČK


Muž bohužel na následky zranění, které při nehodě utrpěl, v nemocnic později zemřel. I přes tento smutný fakt nelze nevyzdvihnout až neuvěřitelnou snahu svědků události, kteří se snažili řidiči pomoct. Podrobně se o tom rozepisuje facebooková stránka IZS Mělník, která se zabývá informacemi okolo dění tamních záchranných a bezpečnostních složek:

Vracíme se k dopravní nehodě na Harasově, kdy se nám podařilo získat bližší informace, co se dělo na místě tragické nehody před příjezdem první posádky ZZS a Policie ČR.
V době nehody, přibližně ve 12:10h. se na místě pohybovala rodina Petra Čapka, Ladislava Makeše, Petra Jindráčka a Pavla Seemana, kteří s manželkami a s osmi dětmi podnikli silvestrovskou procházku. Ve chvíli kdy procházeli od rybníka směrem na parkoviště po úzkém chodníku, se blížilo osobní vozidlo od Lhotky. Událost se seběhla poměrně rychle, vozidlo nejelo extrémně rychle, jelo stále rovně aniž by zatáčelo a na úrovni „zámečku“ začalo agresivně brzdit, kdy kola byla zablokována, vůz byl vymrštěn na svodidla, která přelétl a dopadl na střechu, přibližně 25 metrů od břehu.
Ve stejné chvíli od Kokořínského dolu přijel další zachránce pan X, který cestoval vozidlem VW Passat, bíle barvy s manželkou a dítětem. Po vystoupení z vozidla, v oblečení okamžitě skočil do vody a plaval k vozidlu, následován Petrem Čapkou a Petrem Jindráčkem, který měl u sebe nůž. Vozidlo se poměrně rychle potápělo pod hladinu, zabořené přední částí do dna, podvozkem nahoru. Pánové nejdříve vyzkoušeli otevřít kufr vozidla, stále ještě svítilo osvětlení, boční dveře byly též zamčeny, stejně tak celé vozidlo. Pan X měl v autě sekyrku, se kterou se pokusili otevřít zamčené zadní dveře. Viditelnost pod vodou byla cca 20-30 cm a i vzhledem k teplotě vody nebylo možné se potopit.

Po krátkém zhodnocení situace, kdy mohl být řidič zaklíněn a připoután pásem, který by mohl bránit vyproštění a vyražením okénka by se řidič mohl utopit, se rozhodli vůz odtáhnout ke břehu.
V této době pánové Seeman a Makešem a manželkami organizovali záchrannou akci na břehu, kdy se snažili zastavovat kolem jedoucí řidiče, aby získali dostatek tažných lan k přitažení auta. Po navázání k tažnému oku auta všichni zachránci doplavali na pláž a snažili se za pomoci dalších řidičů vozidlo lanem dotáhnout ke břehu (přibližně 10-15 řidičů z jiných vozidel).

To se nakonec podařilo ve chvíli, kdy na místo dorazila posádka ZZS RV s lékařem, následovaná hlídkou policejního oddělení ze Mšena. Policista Jirka Mašek seskočil do vody k havarovanému vozu a snažil se tento vůz otevřít. V této době se zachránci převlékali do suchý věcí a dek, které poskytla manželka majitele Harasova. Otevření dveří se ani jemu nepodařilo.

Dále přijížděla další vozidla IZS, kdy se jejich posádky podíleli na záchranné akci. Řidič bohužel po transportu do zdravotnického zařízení zemřel. Nyní je nařízena pitva a kontrola technického stavu vozidla. Vyproštění řidiče bylo nakonec realizováno s odstupem času hasiči ze stanice HZS Mělník.

Pana X se nám nepodařilo dohledat, ale patří mu velké díky, byl ve vodě nejdéle a musel být ošetřen s podchlazením. Stejně tak velké díky Ladislavu Makešovi, Petru Jindráčkovi, Petru Čapkovi z Vysoké a policistovi Jirkovi Maškovi.

Velice si ceníme obětavé pomoci civilních osob na místě nehody, především zmíněných pánů, kteří doplavali k vozidlu a s pomocí dalších řidičů pak odtáhli ke břehu. Zde je vidět, že lidé k sobě nejsou lhostejní, tak jak to možná někdy vypadá, ale dokáží i pomoci, když je to třeba.

Zdůrazňujeme, že při této pomoci je stále nutné v první řadě chránit svůj život. Řidič bohužel svým zraněním později v nemocnici podlehl.


Nezbývá nic jiného, než sundat z hlay pomyslný klobouk a hluboce smeknout před každým, kdo se na této záchranné akci podílel!