logo

Silvestrovská noc očima pardubických záchranářů byla vším, jen né klidnou

Pardubický kraj - 3.1.2019

Ačkoli bývají všechny silvestrovské oslavy příchodu nového roku bujaré, a záchranáři Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje jsou na ně připraveni, ty letošní předčily očekávání v mnohém. Téměř veškeré zásahy záchranářů se týkaly úrazů, opilosti a stavů po napadení v opilosti různé závažnosti, kde nejčastěji zastoupenou skupinu představovaly osoby od 14 do 22 let. Tři mladí pacienti museli být po ošetření Záchrannou službou dokonce převezeni na Jednotky intenzivní péče Orlickoústecké a Svitavské nemocnice.

Tímto ale rušná a velmi náročná noční směna zdaleka neskončila, ba naopak, dva případy z mnoha… Dvacet minut před jedenáctou hodinou večerní vyjeli záchranáři ze základen Lanškroun a Svitavy k malému batoleti s poruchami vědomí. Při ošetřování malého pacienta v bytě rodiny se pak rozezněly speciální čidla CO, jimiž jsou vybaveny všechny posádky Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje hlásící kritickou a život ohrožující hladinu jedovatého plynu. Okamžitě byly z bytu evakuovány posádkami Záchranné služby další dvě malé děti spolu s jejich matkou a přivolána další posádka ze základny v Ústí nad Orlicí. Všichni pak byli převezeni do Orlickoústecké nemocnice. Hasiči místo odvětrali. První zásah v novém roce pak nemohl být nepodobný těm předešlým. Přesně pět minut po půlnoci vyjížděly dvě posádky ze základny Chrudim k mladému muži poměrně vážně zraněnému od zábavní pyrotechniky v obci Seč. Výbuch v těsné blízkosti zasáhl velkou většinu obličeje. Po stabilizaci a ošetření spolu s podáním léků proti bolesti byl pacient následně převezen do Pardubické nemocnice.

Nápor takového množství zásahů byl pak náročný nejen pro samotné posádky výjezdových skupin, ale také pro kolegyně a kolegy Zdravotnického operačního střediska Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje. Takové zásahy a mnoho dalších pak záchranáře provázely až do časných ranních hodin, kdy s úlevou předali službu střídajícím kolegům….

Taková byla naše novoroční noc..

ZZS Pardubického kraje