logo

Úspěšná aktivace first responderů ve Volyni

Jihočeský kraj - 3.1.2019

Projekt Zdravotnické záchranné služby JčK „Časná kardiopulmonální resuscitace a časná defibrilace v Jihočeském kraji“ je úspěšný.

Zdravotnická záchranná služba JčK využívá při záchraně osob s náhlou zástavou oběhu systémový prvek tzv. first responderů již několik let. Jde příslušníky Horské služby Šumava, profesionálních i dobrovolných hasičů, policie ČR, Vodní záchrannou služby, kteří byli proškoleni profesionály Zdravotnické záchranné služby JčK v poskytování kardiopulmonální resuscitace s využitím automatického externího defibrilátoru (AED). V roce 2018 proškolili lektoři ZZS JčK pro systém FR 370 nových členů z řad HZS, PČR a Vodní záchranné služby. Hlídky first responderů zasahují vždy na základě žádosti ze strany Zdravotnického operačního střediska (ZOS) ZZS JčK.

V roce 2018 aktivovali operátoři ZOS first respondery k 35 zásahům. Ve 21 případech se na místě zásahu potvrdila zástava oběhu a byla potřebná resuscitace. Z toho v šesti případech na základě analýzy srdečního rytmu přístrojem AED byl first respondery podán defibrilační výboj.

Že je tento systém funkční a pomáhá zvýšit šanci na záchranu lidského života potvrzuje i poslední aktivace z 29.12.2018 ve Volyni.

V sobotu 29.12.2018 krátce po poledni přijala operátorka linky 155 tísňové volání o náhle vzniklém bezvědomí staršího muže na vlakovém nádraží ve Volyni. Operátorka rychle vyhodnotila závažnost situace – náhlou zástavu oběhu a ihned zahájila telefonicky asistovanou resuscitaci. Svědkové události postupovali podle jejích pokynů a zahájili nepřímou srdeční masáž.

Na pomoc okamžitě vyrazily výjezdové skupiny (RZP a RV) ze Strakonic a Letecká záchranná služba z Bechyně. Současně vyslali operátoři k postiženému i first respondery (FR) s automatickým externím defibrilátorem, v tomto případě hlídku policie ČR přímo z Volyně.

Policisté dorazili na místo jako první, převzali od přítomných osob resuscitaci. Připojili pacienta na AED a podle pokynů přístroje podali jeden defibrilační výboj. Mezitím na místo dorazily posádky zdravotnické záchranné služby a navázaly na probíhající oživování rozšířenou resuscitací. Zdravotníci pacienta napojili na umělou plicní ventilaci, zajistili žilní vstup a za pomoci přístrojů a léků se jim po 35 minutách intenzivní resuscitace podařilo pacientův stav stabilizovat. Muž byl letecky transportován do Nemocnice České Budějovice a předán do péče lékařů z Kardiocentra.

Tato událost je ukázkovým příkladem funkčního nastavení projektu first responderů, který realizuje Zdravotnická záchranná služba JčK již od roku 2012, neustále systém zdokonaluje a rozšiřuje základnu zasahujících FR. Právě hlídky Policie ČR byly do systému zařazeni teprve v listopadu 2018. V průběhu roku prošli policisté odborným kurzem vedeným lektory Vzdělávacího a výcvikového střediska ZZS JčK zahrnujícím teoretickou přípravou a praktický nácvik resuscitace a s využitím AED. Zároveň ZZS JčK darovala Krajskému ředitelství policie Jčk 10 přístrojů AED. Tyto automatické externí defibrilátory jsou kompatibilní s přístroji používanými pozemními výjezdovými skupinami ZZS JčK. Zdravotnické operační středisko ZZS JčK vysílá jednotky FR v k událostem v případech, náhlé zástavy oběhu do míst, kde je dojezd jednotky FR kratší než předpokládaný dojezdový čas výjezdové skupiny ZZS JčK.

Zdroj: ZZS Jihočeského kraje