logo

Na Kleti je od začátku letošního ledna umístěn veřejně přístupný defibrilátor

Jihočeský kraj - 5.1.2019

Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje ve spolupráci s obcí Holubov umístila nový automatický externí defibrilátor (AED) na Kleť, nejvyšší horu Blanského lesa. Box s AED je připevněn na zeď vně budovy horní stanice lanové dráhy Krásetín – Kleť a je přístupný všem návštěvníků Kletě. Díky tomu budou mít turisté stižení náhlou zástavou srdce v této lokalitě větší šanci na přežití.

Použití AED není složité. Po zavolání na linku 155 bude volající informován o přítomnosti AED a dispečer mu sdělí číselný kód k otevření boxu s přístrojem. Poté už volající postupuje podle instrukcí AED a dispečer s ním zůstává na telefonu a poskytuje telefonicky asistovanou neodkladnou resuscitaci (TANR) s použitím AED. Obsluhu tak zvládne i laická veřejnost a není se tedy čeho obávat. Přístroj AED celou dobu zachránce navádí slovními pokyny a na telefonu je k dispozici dispečer ZZS.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pacient, kterého postihne zástava oběhu, je v akutním ohrožení života – nedýchá a nebije mu srdce. V první fázi po zástavě oběhu je často srdeční aktivitou tzv. maligní arytmie (nejčastěji se jedná o fibrilaci komor). Nutnou podmínkou pro kvalitní přežití srdeční zástavy je okamžité zahájení kardiopulmonální resuscitace a v případě potřeby poskytnutí defibrilačního výboje k nápravě maligní arytmie. Právě včasné provedení defibrilace výrazně zvyšuje šanci postiženého na přežití.

Dlouholetou snahou Zdravotnické záchranné služby JčK je zvyšování kvality poskytované přednemocniční neodkladné péče našim občanům. A zkracování času do podání prvního defibrilačního výboje k nim rozhodně patří. Základem je kvalitní pokrytí území JčK sítí výjezdových základen ZZS.

Dalším krokem bylo zavedení systémového prvku tzv. first responderů, tedy plánované poskytování první pomoci na vyžádání (viz. tisková zpráva z 2.1.2019). Na tento projekt navazovalo i zmapování AED v Jihočeském kraji, vtvoření registru a implementace informací do mapových podkladů Zdravotnického operačního střediska ZZS JčK. Operátor linky 155 v indikovaných případech může instruovat zachránce o přítomnosti AED a jeho využití při telefonicky asistované resuscitaci před příjezdem profesionální pomoci.

Věříme, že umístěním veřejně přístupného AED na turisticky velmi disponované hoře Kleť je smysluplným krokem v naší snaze chránit to nejcennější – lidský život.

Zdroj: ZZS Jihočeského kraje