logo

V Poslanecké sněmovně byly představeny některé projekty ZZS Královéhradeckého kraje

Hlavní město PrahaKrálovehradecký kraj - 17.1.2019

Minulý týden, přesněji 8. ledna 2019, se v budově Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky konala schůze podvýboru pro elektronizaci ve zdravotnictví. Během setkání zazněla celá řada sdělení na téma digitalizace zdravotních služeb.

Vedle přednesených příspěvků ohledně E-receptů nebo o přípravě zákona o elektronickém zdravotnictví (e-Health), představil ředitel ZZS KHK MUDr. Libor Seneta také dva z projektů, probíhajících v rámci královéhradecké záchranky. Tím prvním byl již známý způsob aktivace první pomoci na vyžádání (first responder) prostřednictvím speciální mobilní aplikace, který se z královéhradeckého kraje pomalu rozrůstá i do ostatních oblastí republiky.

Druhý z příkladných projektů, fungujících na východě Čech, je elektronické předávání zdravotnické dokumentace posádkami zdravotnické záchranné služby. Zatím s výjimkou Nemocnice Vrchlabí jsou záznamy o výjezdu, včetně údajů o léčbě záchrannou službou nebo naměřených hodnotách základních životních funkcí, předávány z tabletu posádky ZZS do informačního systému jednotlivých nemocnic v regionu. Zde jsou importovány přímo do dokumentace nemocného. Přebírající zdravotník puze podepíše převzetí přímo v tabletu posádky a záchranář připojí podpis elektronicky. Až na ojedinělé výjimky tak odpadá nutnost vytištění a archivace papírové formy zpráv.

Celý systém je tak rychlejší a bezpečnější z hlediska ochrany osobních údajů o nemocném. V elektronické kartě pacienta navíc mohou zasahující záchranáři v případě potřeby vyhledat některé důležité údaje o jeho zdravotním stavu.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK