logo

Náročná sobota pro jihomoravské záchranáře, tragické vlakové nehody a pád z koně

Jihomoravský kraj - 28.1.2019

Sobotní denní služba byla pro naše posádky náročná, zasahovaly často na železnici, následky byly tragické.

Smrtelná zranění si vyžádala hned ráno dopravní nehoda mezi Kyjovem a Sobůlkami. Muž zemřel ještě před příjezdem posádky ZZS, přivolaná lékařka mohla pouze konstatovat smrt pacienta a případ si převzala policie.

Během dne pak operátorky vysílaly posádky ke třem tragickým nehodám na železnici. V Kyjově a Šlapanicích zemřeli dopledne po srážce s vlakem 2 muži. V odpoledních hodinách pak vyjížděly lékařské i nelékařské posádky k dopravní nehodě v Ponětovicích, kde se srazil osobní automobil a vlak. Řidič utrpěl vážné zranění hlavy a byl po ošetření a zaléčení transportovaný na urgentní příjem FN na Pekařské. Jeho spolujezdkyně vyvázla z nehody se středně težkými zraněními hlavy a dolní končetiny a po poskytnutí přednemocniční péče ji posádka převezla do traumacentra FN v Bohunicích.

Leteckou záchrannou službu vysílal dispečink do Pavlic na Znojemsku k těžce zraněné ženě, která spadla z koně. Po pádu jí zvíře přeběhlo přes trup, což mělo společně s pádem za následek vážná zranění páteře a břicha. Mladou pacientku měla nejprve v péči znojemská posádka, po příletu si ji pak převzali letečtí záchranáři. Zdravotníci společně poskytli zraněné věškerá potřebná ošetření a léčbu a poté ji vrtulníkem transportovali na urgentní příjem FN v Bohunicích.

Tiskové oddělení ZZS JMK