logo

Statistika činnosti Zdravotnických záchranných služeb ČR za rok 2018: Ošetřen byl téměř každý desátý občan v republice

ČRJihočeský kraj - 19.2.2019

Vážení přátelé,

dovolte mi jako každý rok nabídnout Vám stručný přehled činnosti Zdravotnických záchranných služeb za minulý rok v číslech a grafech.

V roce 2018 ošetřili záchranáři zdravotnických záchranných služeb 1 000 791 pacientů, což je téměř každý desátý občan ČR včetně novorozenců, kojenců a batolat. V přiložené tabulce se setkáte s pojmem událost, výjezd a pacient, které se od sebe liší. V předchozích letech jsme Vám prezentovali počet výjezdů, který je samozřejmě vyšší než počet pacientů, neboť k jednomu pacientovi často zamíří nejen vozidlo bez lékaře, tedy posádka Rychlé zdravotnické pomoci, ale vzhledem k aktuálnímu stavu pacienta je často následováno ze stejné, nebo jiné výjezdové základny i vozidlem s lékařem v tak zvaném Randes – vous systému, který je praktikován obdobným způsobem na území celé Evropy. Účelem nebyla honba za vyššími čísly, ale snaha o návaznost na roky, kdy tento systém nebyl ještě dobudován a odlišnost počtu pacientů a počtu výjezdů byla minimální.

Srovnáme-li počty výjezdů a pacientů s minulými roky, musíme bohužel konstatovat, že i v loňském roce došlo k dalšímu mírnému nárůstu ve všech kategoriích. Potěšit nás může snad jen pokles počtu pacientů s akutním koronárním syndromem či nižší počet výjezdů k dopravním nehodám. Stejně jako v minulých letech ale snadno spočítáme, že každou minutu vyjíždí v ČR dvě sanitní vozidla ZZS k případu, což určitě nelze považovat za ideální a jistě to vypovídá o tom, že tato služba je nadužívána, supluje nedostatečnou dostupnost primární péče v řadě regionů ČR a samotnými občany je bohužel vnímána jako kdykoli dostupná bezplatná zdravotní služba umožňující rychlý přístup do jakéhokoli zdravotnického zařízení.

Další, co z přiložených tabulek a grafů vyčteme, je to, že zdravotnické záchranné služby nepřestávají rozšiřovat trvale síť výjezdových základen a počet posádek v jednotlivých krajích, což znamená, že i nadále dochází ke zkracování dojezdových časů a zlepšování dostupnosti Zdravotnické záchranné služby ve všech krajích ČR.

Myslím, že počet zásahů potvrzuje i skutečnost, že Zdravotnická záchranná služba je minimálně rovnocenným partnerem ostatním základním složkám IZS.

KE STAŽENÍ: ZZS ČR 2018

S pozdravem

MUDr. Marek Slabý, MBA

prezident AZZS ČR

ředitel ZZS JčK