logo

Mladý fotbalista měl při zápase na Blanensku zástavu oběhu, záchranný řetězec zafungoval na výbornou

Jihomoravský kraj - 25.2.2019

Nezletilého chlapce v sobotu při fotbalovém zápase na Blanensku postihla nevolnost a krátce na to ztratil vědomí. Svědci události volali tísňovou linku 155 a operátorka ihned po zjištění místa události vyslala tým záchranářů. Mladík nutně potřeboval pomoc a operátorka naváděla volající, jak zahájit resuscitaci. Výhodou bylo, že volající věděli, jak provádět srdeční masáž.

Mladý sportovec měl po celou dobu tzv. gasping, což je nepravidelné dýchání, které je snadno zaměnitelné s normálním dýcháním. Jde o lapavé dechy či nádechy opakující se v postupně se prodlužujících a nepřirozeně dlouhých intervalech a je příznakem časného stadia zástavy krevního oběhu.

Tým záchranné služby při příjezdu na místo okamžitě převzal resuscitaci a rozšířil ji o podání defibrilačního výboje a zaléčení pacienta. Zdravotníkům se podařilo obnovit pacientův oběh a mladík postupně nabyl vědomí. Všechny články řetězce zafungovaly skvěle: správná reakce svědků události, zavolání na tísňovou linku, pomoc operátorky, která přesně vyhodnotila situaci, provádění laické resuscitace před příjezdem sanitky a odborný zásah záchranářů. To vše vedlo k záchraně chlapce. Po obnovení oběhu byl převezen do nemocnice.

Myslete na to, že znalost resuscitace velice usnadňuje práci operátorům a zvyšuje šanci postižených na přežití. Náhlá zástava oběhu bohužel nepostihuje jen osoby staršího věku, ale také velice mladé lidi. Každý člověk se může setkat se situací, kdy bude šance na přežití někoho jiného právě v jeho rukou. Proto prosím nepodceňujte možnost seznámit se se správným postupem při poskytování první pomoci. V kritické situaci vám pomůže operátor linky 155, bude vám pevnou oporou, ale vaše znalosti o resuscitaci budou vždy důležité.

http://www.aedjmk.info/files/AED-skladacka-format.pdf

Tiskové oddělení ZZS JMK