logo

Posádky ZZS MSK vyjížděly k úrazům po pádech z výšky, dva ze tří byly smrtelné

Moravskoslezský kraj - 25.2.2019

Týmy ZZS MSK zasahovaly od sobotního (23. února) večera do nedělního rána hned u třech pádů z výšky s vážnými následky.

K první události byli záchranáři voláni před půl osmou večerní do Bruntálu. Muž středního věku měl spadnout do schodišťové šachty v domě. Před příjezdem posádky rychlé lékařské pomoci mu byla na místě události poskytována laická první pomoc a nepřímá srdeční masáž. Lékař ZZS následně zjistil přítomnost jistých známek smrti a ukončil pokusy o záchranu postiženého.

Ve dvaadvacet hodin spěchaly opavské týmy ZZS do Hradce nad Moravicí. Pětapadesátiletý muž tam byl nalezen pod přibližně dvoumetrovou zídkou s poraněním hlavy a v bezvědomí. Okolnosti nasvědčovaly pádu, pacient byl v přímém ohrožení života. Po uložení do vakuové matrace, zajištění dýchacích cest a připojení k umělé plicní ventilaci jej záchranáři transportovali na urgentní příjem ostravské Fakultní nemocnice.

V neděli (24.2.) ráno zasahovali záchranáři také v obci Dolní Životice na Opavsku. Po okny budovy tam byl nalezen třiasedmdesátiletý muž. Jeho zranění svědčila pro pád z výšky. Lékař ZZS mohl po svém příjezdu na místo události již pouze konstatovat smrt.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK