logo

Zásah záchranářů u vážně zraněné lyžařky v restauraci ve Frymburku

Jihočeský kraj - 2.3.2019

Ne zcela tradiční zásah má za sebou HS z Lipna, zachraňovali 1. března 2019 odpoledne těžce zraněnou ženu v restauraci u sjezdovky ve Frymburku.

Výzva přišla na krizové číslo Horské služby 1210 od vlekaře místního skiareálu. „Podle jeho informací žena v lyžařských botách zřejmě zakopla, když se šla po jízdě občerstvit. Jak jsme poté zjistili, upadla přes židli a podle všeho si kromě dalších menších zranění mohla zlomit i pánevní kost. Vzhledem k tomu jsme se s dispečinkem linky 155 Jihočeského kraje dohodli na asistenci vrtulníku,“ popsal okolnosti nehody Aleš Fejfar, zasahující člen Horské služby Šumava.
sumava-190301
Horští záchranáři poté zraněnou lyžařku zafixovali do vakuové matrace. „Pak jsme jí šetrně naložili na sáně za terénní čtyřkolkou a převezli ke kostelíku sv. Marty. Zde jsme zřídili improvizovaný heliport, na kterém mohl přistát vrtulník Letecké záchranné služby Armády ČR z Bechyně. Jeho posádka pak ženu transportovala k dalšímu ošetření do Českých Budějovic,“ uvedl Aleš Fejfar.

„Obvykle radíme lyžařům, jak se mají vyvarovat úrazů na sjezdových tratích. Nicméně pohyb v tzv. lyžákách může být riskantní nejen na sněhu či ledu, ale jak se tu a tam stane, i v místnostech s pevnou podlahou,“ komentoval úraz Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že by si lyžaři měli uvědomit, že tato obuv přeci jen není uzpůsobena normální chůzi a na místě je tak větší opatrnost.

Marek Fryš tiskový mluvčí Horské služby ČR