logo

Pády z výšky na Bruntálsku a Frýdecko-Místecku zaměstnaly o víkendu záchranáře

Moravskoslezský kraj - 5.3.2019

Během sobotního (2. března) večera zasahovaly posádky ZZS MSK u dvou vážných případů, při kterých došlo k pádům osob z výšky. Odehrály se na Frýdecko-Místecku a Bruntálsku. U obou kromě pozemních týmů zasahoval také vrtulník LZS.

K první události spěchali záchranáři po osmnácté hodině. Operačnímu středisku byl nahlášen pád muže ze střechy, z výšky několika metrů. Osmapadesátiletý muž zůstal při vědomí, přivodil si však vážné poranění hrudníku. Zasahující lékař nevyloučil ani vnitřní poranění v oblasti břicha. Pacient byl po prvotním ošetření šetrně transportován posádkou letecké záchranné služby do ostravské Fakultní nemocnice.

Tři čtvrtě hodinu před sobotní půlnocí přijali operátoři informaci o dalším pádu z výšky, tentokrát z Leskovce nad Moravicí na Bruntálsku. Osmnáctiletý mladík měl spadnout z budovy, přibližně z pěti metrů. Utrpěl zranění hlavy a příznaky svědčily rovněž pro poranění mozku. Posádky ZZS zajistily pacientovi žilní vstupy, zahájily podávání léků a kyslíku. Po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče jej v rámci nočního letu přepravil do nemocnice vrtulník LZS. Muž byl předán do péče urgentního příjmu FN Ostrava.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK