logo

Zdravím, až dnes jsem se dozvěděla, kdo mě před rokem chytil, když jsem málem v rakovnické nemocnici vyskočila z okna….

Středočeský kraj - 11.3.2019

„Měl to být obyčejný sekundární transport pacienta ze zdravotnického zařízení A do zdravotnického zařízení B,“ vypráví David Brabec, záchranář středočeské záchranky, který v říjnu 2017 přijel do rakovnické nemocnice spolu s kolegyní Pavlínou Piclovou vyzvednout mladou pacientku.

Ta skončila den předtím na interním oddělení nemocnice, kam byla předána kolegy rakovnické posádky rychlé zdravotnické pomoci, protože její drogový experiment s extází dopadl výrazně jinak, než si s přítelem představovali.

I po noci strávené na nemocničním lůžku se projevovala pacientka zmateně, nebyla orientovaná v místě ani čase, slyšela hlasy, měla halucinace a byla v tomto stavu sobě nebezpečná. „Proto měla být sekundárním transportem přepravena za asistence Policie ČR do Psychiatrické nemocnice v Dobřanech,“ pokračuje záchranář David Brabec a dodává, že když s kolegyní čekali na příjezd policejního doprovodu, aby si mohli pacientku oficiálně převzít, ta jen zmateně pochodovala chodbou. „Něco mi říkalo, ať jsem jí radši nablízku. Sotva jsem na to pomyslel, slečna zmerčila otevřené okno, rozběhla se a chtěla se vrhnout ven. Přiskočil jsem a vší silou ji držel, i když visela víc než půlkou těla z okna. Z okna ve třetím patře!“ Nebylo v moci záchranáře dostat mladou ženu do bezpečí, ale naštěstí ji udržel, než přispěchala jeho kolegyně a personál nemocnice. Společně se jim podařilo vtáhnout ji dovnitř.
54142908_2299250010106782_6243001132449267712_n
„Prostě zážitek jak z akčního filmu,“ napůl žertuje záchranář David, který by možná už na tento případ zapomněl, kdyby mu minulý týden nepřišla krátká zpráva: „Zdravím, až dnes jsem se dozvěděla, kdo mě před rokem v říjnu chytil, když jsem málem v rakovnické nemocnici vyskočila z okna. Byl jste to Vy! Chtěla bych Vám moc poděkovat, protože kdybyste tam nebyl a Vaše reakce nebyla tak rychlá, bylo by asi po mně. Z celého srdce Vám moc děkuji!“

Záchranáři se pak od pacientky dozvěděli, že díky této zkušenosti zanechala všech „mladistvých nerozvážností“, přestala mít chuť jakkoliv experimentovat s drogami, za nějaký čas se stala maminkou holčičky a vede poklidný rodinný život.

Monika Nováková tisková mluvčí ZZS SČK