logo

Kolega zachránil v Plzni na Doubravce pokrývače přímo na střeše rodinného domu

Plzeňský kraj - 13.3.2019

V neuvěřitelné drama se změnila běžná rekonstrukce rodinného domku v Plzni na Doubravce 23. ledna tohoto roku. Několik pracovníků menší firmy zde provádělo pokládku nové střešní krytiny, když u jednoho z dělníků došlo k náhlé zástavě oběhu (NZO).

Na operačním středisku zdravotnické záchranné služby se telefon rozezněl přesně ve 14:50. Operátorka správně vyhodnotila závažnost situace, zahájila telefonicky asistovanou neodkladnou resuscitaci a zároveň na místo vyslala dvě nejbližší výjezdové skupiny. Ta první, RZP, dorazila na místo z blízké výjezdové základny na Doubravce již čtyři minuty po zavolání. Naštěstí na místě probíhala velmi kvalitní nepřímá masáž srdce, která zřejmě pacientovi nejen zachránila život, ale hlavně jej navrátila do běžného života. Postaral se o ni kolega pacienta. Druhý z mužů zkolabovaného kolegu držel, aby nepropadl střechou.

„Celá akce probíhala v naprosto extrémních podmínkách,“ vzpomíná zasahující lékařka Jana Boučková. „Pacient ležel pouze na několika latích, střecha byla zcela odkrytá. Je zázrak, že díky svým kolegům postižený po kolapsu nepropadl několik metrů buď na chodník, nebo na půdu. Oba svědci odvedli naprosto neuvěřitelnou práci – postiženého zachytili, v neskutečně obtížných podmínkách jej dokázali resuscitovat a společně s hasiči nám nakonec ještě pomohli s transportem pacienta a všech pomůcek na zem do sanitky.“

„Laická resuscitace je při zástavě oběhu pro pacienta životně důležitá, zejména pokud se jedná o fibrilační zástavu,“ vysvětluje ředitel ZZS PK Pavel Hrdlička, který často slouží jako výjezdový lékař. „Pokud mozek pacienta zůstane více než pět minut bez kyslíku, dochází k nenávratnému poškození. Pacient, i v případě, že jeho srdce dokážeme probudit k životu, odchází z nemocnice s trvalým neurologickým postižením. Buď je částečně ochrnutý, nebo má poruchy řeči či vidění. Proto tak apelujeme na veřejnost, aby se nebála oživovat.“

Ve zmíněném případě díky pohotovosti zachránců vše dopadlo dobře a teprve devětačtyřicetiletý muž by měl být v pořádku. Na urgentní příjem jej krajští zdravotničtí záchranáři do několika defibrilacích dokonce předávali při vědomí.

Krajští zdravotničtí záchranáři by rádi statečné muže navrhli na ocenění za záchranu lidského života.

Vítězslav Sladký, ZZS PK