logo

Perný víkend mají za sebou zdravotničtí záchranáři Královéhradeckého kraje

Královehradecký kraj - 18.3.2019

Slunečné počasí o uplynulém víkendu rozhodně neznamenalo pro krajské zdravotnické záchranáře odpočinkovou směnu. Napilno měli už od pátku, kdy mimo jiné vrtulník LZS vypomáhal středočeským kolegům u vážné dopravní nehody u Čáslavi. 87letý řidič osobního auta po střetu s kamionem utrpěl závažná zranění, kterým bohužel podlehl ještě před příletem vrtulníku.

V sobotu dopoledne výjezdová skupina rychlé lékařské pomoci z Vrchlabí, spolu s posádkou LZS spěchala do Hostinného na pomoc 72letému muži se srdeční zástavou. V průběhu rozšířené neodkladné resuscitace se zdravotníkům podařilo obnovit spontánní srdeční aktivitu nemocného, takže mohl být následně převezen do nemocnice v Trutnově. Krátce před 13 hodinou pak zasahovalo pět výjezdových skupin záchranářů z Královéhradeckých základen včetně vrtulníku u dopravní nehody, která se stala na silnici vedoucí z Hradce Králové směrem na Jaroměř. Po střetu tří osobních vozů zůstaly ve vraku jednoho z nich dvě osoby zaklíněny. Muži (*1941), který utrpěl závažná poranění s přímým ohrožením životních funkcí, musela být přímo na silnici po vyproštění podána krevní transfuze. Po poskytnutí veškeré potřebné péče a stabilizaci stavu byl okamžitě převezen do královéhradeckého traumacentra. Spolu s ním byli do nemocnice v Hradci Králové transportováni další dva zranění, včetně ročního dítěte.

V neděli ráno museli záchranáři ze základny v Hořicích vyjet na pomoc 44letému muži, u něhož došlo k náhlé zástavě krevního oběhu. Zdravotníkům se v průběhu resuscitace s využitím defibrilačního výboje podařilo obnovit činnost mužova srdce, takže mohl být následně letecky transportován do katetrizační laboratoře v královéhradecké nemocnici k další léčbě. Krátce po poledni museli záchranáři resuscitovat dalšího muže, který byl náhodnými svědky nalezen vedle kola na cyklostezce nedaleko Nového Města nad Metují. O obnovu srdeční činnosti 83letého nemocného se téměř čtyřicet minut pokoušeli královéhradečtí letečtí záchranáři spolu s posádkami RZP a RV z náchodské základny. Přes jejich veškeré úsilí s využitím dostupných léků a přístrojů se jim ale nepodařilo obnovit spontánní srdeční činnost a zasahující lékař musel resuscitaci ukončit jako neúspěšnou.

Téměř ihned po návratu na základnu startoval vrtulník LZS opět. Tentokrát vzlétl k nahlášenému střetu osobního auta a motocyklu do obce Kocbeře na Trutnovsku. Spolu s ním na místo spěchala rovněž posádka RZP Dvůr Králové n/L spolu s lékařem ze základny v Jaroměři. Zdravotníci na místě zjistili, že třiatřicetiletý řidič motocyklu utrpěl při čelním střetu vážná mnohočetná poranění a ihned zahájili rozšířenou resuscitaci. Ta ale nevedla k obnovení krevního oběhu zraněného, proto zasahující lékař musel konstatovat mužovo úmrtí. Při nehodě utrpěla těžké zranění rovněž 76letá řidička osobního auta. Po poskytnutí potřebné péče byla umístěna do speciálních fixačních prostředků a následně letecky transportována do traumacentra v Hradci Králové.
54401908_10157171398614382_5155475766258958336_n 54353463_10157171398574382_4297355959241539584_n
Již v průběhu předávání zraněné v nemocnici, obdrželi letečtí záchranáři výzvu k dalšímu zásahu u 75leté ženy v Červeném Kostelci, u které probíhala laická resuscitace pro zástavu srdce. Krátce po příletu na místo ale zasahující lékař musel resuscitaci ukončit pro závažnost zdravotního stavu postižené.

U všech popsaných případů zástavy srdce, u kterých krajští záchranáři v průběhu víkendu zasahovali, byli na místě také first respondeři z řad PČR, SDH nebo MěP s automatizovaným externím defibrilátorem, kteří účinně prováděli základní resuscitaci před příjezdem výjezdové skupiny ZZS. Jejich rychlý zásah zvyšuje šanci na přežití nemocných se srdeční zástavou.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK