logo

Záchranáři ošetřovali těžce popáleného muže ve Frýdku-Místku

Moravskoslezský kraj - 18.3.2019

Zdravotnická záchranná služba zasahovala v neděli 17. března odpoledne u vážně popáleného muže ve Frýdku-Místku. Informaci o události přijali operátoři ZZS MSK několik minut před patnáctou hodinou a na pomoc vyslali lékařský tým rendez-vous, spolu s posádkou rychlé zdravotnické pomoci. K zásahu byl následně povolán rovněž vrtulník letecké záchranné služby,

Pětapadesátiletý muž se nalézal v bytovém domě, kde podle informací, které mají záchranáři k dispozici, začala hořet matrace, na níž ležel. V okamžiku příjezdu posádek ZZS byl pacient při vědomí, utrpěl však rozsáhlé popáleniny II. a III. stupně. Dle prvotního hodnocení došlo k zasažení více než poloviny tělního povrchu, a to na končetinách, trupu i hlavě, včetně dýchacích cest. Postiženého bylo nutno uvést do umělého spánku, převést na přístrojem řízenou ventilaci a zahájit podávání léků zajištěným vstupem do kostní dřeně. Týmy záchranné služby rovněž ošetřily popálené plochy.
Záchranáři poté za asistence hasičů pacienta snesli schodištěm z 12. patra domu. Letečtí záchranáři postiženého šetrně transportovali do ostravského popáleninového centra.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK