logo

Řidiči jihomoravské záchranky trénovali na polygonu defenzivní jízdu

Jihomoravský kraj - 22.3.2019

Naši řidiči prověřili svoji zručnost v rámci druhé fáze výcviku řidičských dovedností. První fáze je především o plynulosti jízdy a schopnosti předvídání (tzv. defenzivní jízdě), odehrává se v běžném provozu.

„Druhá fáze je výcvik na Polygonu Brno v areálu Masarykova okruhu, který je jedním z nejmodernějších tréninkových center bezpečné jízdy v Evropě. Pod vedením zkušených lektorů se naši řidiči připravují na řešení různých krizových situací, trénují vyhýbací manévr i ve vyšší rychlosti, schopnost rychleji reagovat za volantem, vyzkoušejí si zvládání smyků, naučí se zvládnout aquaplaning a další dovednosti. Do krizových situací se pochopitelně nechtějí dostat, ale musí počítat s tím, že stát se může zkrátka cokoliv. Snažíme se nasimulovat všechny možné varianty, které se mohou při rychlé jízdě za pacientem stát,“ vysvětluje Jana Kubalová, náměstkyně pro vzdělávání a krizovou připravenost ZZS JmK.

Defenzivní jízdy musí podstoupit všichni řidiči jihomoravské záchranky, o jejich dovednostech a zkušenostech svědčí i fakt, že v loňském roce byly naše sanitky účastníkem havárie pouze v devětatřiceti případech. Přitom výjezdů jsme evidovali téměř 104 000. Naši řidiči nekřižují jen suché vozovky za plného slunce, musí si umět poradit pochopitelně i v neprostupné tmě, na zledovatělé vozovce, se sněhovými jazyky či s mlhou. Hlavní cíl: dostat se rychle a bezpečně za pacientem a samozřejmě dostat rychle a bezpečně zaléčeného pacienta k navazující nemocniční péči. Takže klobouk dolů…
1_122 2_97 3_88 4_64 5_55 6_45

Tiskové oddělení ZZS JMK