logo

Pád muže ze čtvrtého patra domu v Havířově si vyžádal vzlet vrtulníku LZS

Moravskoslezský kraj - 23.3.2019

Zdravotnická záchranná služba vyjížděla včera, v pátek 22. března večer, k vážně zraněnému muži v Havířově. Po tři čtvrtě na sedm byl operátorům ZZS MSK nahlášen pád člověka ze čtvrtého patra domu. Na pomoc byla vyslána posádka RZP, která byla u postiženého během sedmi minut od aktivace tísňové linky.

Na záchraně pacienta se podílel rovněž tým leteckých záchranářů z Ostravy, který odstartoval k zásahu v rámci nočního letu.
mde
Sedmatřicetiletý muž dopadl na stříšku před domem, kde zůstal ležet. Zasahující lékař zjistil, že je při vědomí, utrpěl poranění horní končetiny a pánve. Vyloučit nebylo možno ani další zranění vnitřního charakteru. Pacient se nalézal ve stavu přímého ohrožení života. Byl zajištěn krčním límcem a uložen do vakuové matrace, hasiči jej snesli na zem. Lékař postiženého uvedl do umělého spánku, zajistil dýchací cesty a převedl na přístrojem řízenou ventilaci. Po dalších nutných opatřeních, která záchranáři provedli, byl přepraven vrtulníkem LZS do ostravské Fakultní nemocnice. Záchranáři jej předali do další péče týmu tamního urgentního příjmu.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK