logo

ZZS MSK aktivně podporuje další odborný rozvoj svých zdravotnických záchranářů

Moravskoslezský kraj - 25.3.2019

Zdravotnická záchranná služba MSK patří mezi ty v ČR, které aktivně podporují specializační vzdělávání svých zdravotnických záchranářů. Tato skupina pracovníků přitom tvoří nenahraditelnou součást ZZS, vždyť posádky vedené zdravotnickými záchranáři (RZP) odvedou dvě třetiny realizovaných zásahů. Zmínění pracovníci samozřejmě ze zákona musejí absolvovat nejprve nezbytné pregraduální vzdělání, tedy minimálně tříletý obor Zdravotnický záchranář na vyšší odborné škole, nebo bakalářský program na univerzitě.

Někteří zkušení zdravotničtí záchranáři s praxí ve výjezdových skupinách se však v posledních letech rozhodli prohlubovat dále svou odbornost a stali se frekventanty specializačního vzdělávacího programu Záchranář pro urgentní medicínu. Postgraduální studium již dobrovolně absolvovaly, nebo se jej aktuálně účastní, desítky pracovníků naší organizace. Úspěšní absolventi, kteří splní atestační zkoušku ze tří dílčích předmětů, tak mohou dosáhnout nové kvalifikace – Záchranář pro urgentní medicínu.

Vzdělávací a výcvikové středisko ZZS MSK organizuje nejen periodické vzdělávání pracovníků organizace, seznamující s novinkami v oboru, zajišťuje rovněž adaptační proces nových zaměstnanců a realizuje pravidelná metodická zaměstnání nebo cvičení. Nyní se již druhým rokem věnuje sérii interních seminářů právě pro zaměstnance připravující se na atestaci z oboru Urgentní medicína. Oproti běžné výuce zde lektoři učí a ověřují u studujících znalosti a praktické dovednosti, které studiem nabyli. V již proběhlých blocích byla pozornost zaměřena na intenzivní nácviky intubace, analýzu krevních plynů, diagnostiku EKG a léčbu život ohrožujícími stavů. Jinými tématy byla práce s ventilátory pro umělou plicní ventilaci, či vedení rozšířené resuscitace. Ve všech jmenovaných případech jde o činnosti, jež jsou v kompetencích záchranáře pro urgentní medicínu. V tomto týdnu probíhá další seminář, věnovaný nácviku život zachraňujících výkonů.

Zdravotnická záchranná služba klade velký důraz na rozvoj odborných dovedností svých zaměstnanců, a to i nad rámec povinného vzdělávání. Průběžně tak pracuje na zvyšování kvality péče, poskytované v situacích vážného poškození zdraví pacientů, u nichž zasahuje.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK