logo

Náhlá zástava oběhu u dítěte na Berounsku, záchranáři děkují za pomoc svědkům události

Středočeský kraj - 14.4.2019

Někdy jsou případy natolik neočekávatelné, že jen opravdu velmi rychlá a správná reakce okolí odežene číhající smrt. O to horší pro všechny zúčastněné je, když se jedná o dítě, které se doposud těšilo plnému zdraví, a skutečně by vás nenapadlo, že se účast na sportovním dopoledni promění v boj o jeho život.

Včera se na Berounsku konaly běžecké závody dětí a mládeže. Během běhu jedna nezletilá účastnice zkolabovala a začala nepravidelně dýchat. Dispečerka operačního střediska vyhodnotila stav dívky jako náhlou zástavu oběhu. Svědci se řídili pokyny operátorky a naprosto bezchybně zahájili oživovací pokusy (TANR – telefonicky asistovanou neodkladnou resuscitaci). Dívka začala znovu pravidelně dýchat, protože ale po chvíli dýchání zase ustávalo, pokračovali správně a odhodlaně v resuscitaci.

Jen shodou okolností byla posádka s lékařem jen kousek od místa události, a tak dojezdový čas byl neskutečné dvě minuty. Zasahující lékař se záchranářem okamžitě převzali resuscitaci a defibrilátorem podali jeden výboj, neboť mladé srdíčko vykazovalo život ohrožující poruchu srdečního rytmu – komorovou fibrilaci. Po tomto výboji a resuscitaci došlo k obnovení oběhu a ještě na místě se malá pacientka probrala do plného vědomí.

Po zajištění a připravení k transportu byla sanitním vozem přepravena do motolské nemocnice.

Dívce přejeme rychlé uzdravení a záchranářům jistě zůstane dlouho v paměti!

Svědkům děkujeme za bezchybný výkon! Jsou to totiž oni, kdo má na šťastném vyústění tohoto případu zásadní podíl!

Monika Nováková tisková mluvčí ZZS SČK