logo

VIDEO: Ve slovenské obci Žihárec vyřešil starosta problém se záchrankiou po svém, koupil obecní sanitku

Svět - 26.4.2019

Slovenská obec Žihárec se delší dobu potýká s problémy ohledně dojezdu záchranné služby. Její starosta se proto rozhodl k velmi ráznému a nobvyklému kroku. Pořídil totiž „obecní“ sanitku.

Více než 1600 obyvatel obce si provoz nové sanitky, která není jen převozová, ale zároveň slouží i jako vozidlo první pomoci, nemůže vynachválit. V okrese Šala, kde se nachízí i Žihárec, je problém se ZZS poměrně značný. Ve městě byla zrušena nemocnice a záchranka má tudíž delší dojezdové časy, přičemž argumentuje tím, že jsou její vozy často zneužívány. Proto se starosta Alajos Baranyay rozhodl, že pro potřeby obce pořídí vlastní sanitku.

Ta měla sloužit zprvu jen jako převozová, ale posléze bylo rozhodnuto, že s vyškolenou posádkou bude zajišťovat i první pomoc. Vozidlo provozuje nově vzniklé občanské sdružení Nie si v tom sám. Na provoz sanitky chtějí jeho členové finance sehnat pomocí zajištění zdravotnických asistencí apod. Cena, za jakou byla sanitka pořízena, se včetně vybavení vyšplhala na 61 tisíc, z toho 8 tisíc € za vozidlo jako takové, dalších 53 tisíc € vyšlo vybavení a uniformy záchranářů.