logo

Mezinárodní metodické cvičení záchranářů PREHOSPITAL CIRCLE 2019

Ústecký kraj - 27.4.2019

V sobotu 13. dubna se v příhraničí šluknovského výběžku uskutečnilo mezinárodní metodické cvičení záchranářů PREHOSPITAL CIRCLE 2019. Cvičení se konalo v rámci projektu Přeshraniční spolupráce a vzdělávání v oblasti zdravotnických služeb.

Letošní ročník pořádal Deutsches Rotes Kreuz Sebnitz ve spolupráci se Vzdělávacím a výcvikovým centrem ZZS ÚK. Cvičení se zúčastnilo pět českých posádek ze ZZSÚK a pět německých posádek z DRK.

Na záchranáře čekalo celkem deset stanovišť, pět stanovišť v Sebnitz a jeho blízkém okolí a dalších pět v blízkém českém příhraničí, zejména v obci Dolní poustevna, Horní Poustevna, Lipová. Záchranáři museli zvládnout situace s kterými se můžou setkat v reálném výjezdu. Své znalosti a dovednosti tak prokázali při zásahu u postřeleného, u vážného úrazu po pádu na lezecké stěně, dále se vypořádat s resuscitací tonoucího a podchlazeného dítěte nebo uštknutí hadem. Metodické cvičení bylo pořadateli velmi dobře připraveno a taktéž ze strany zúčastněných posádek velmi kladně hodnoceno. Nejúspěšnějšími posádkami německé záchranné služby DRK se staly týmy z Annaberg, Sebnitz a Dippoldiswalde. Z českých týmů ZZS ÚK nejlépe obstály posádky Teplice, Louny a Ústí nad Labem.

„Cílem cvičení bylo především seznámení a spolupráce záchranářů z obou stran hranice, vzájemné předávání zkušeností a dovedností při záchraně lidských životů. Pro občany česko-německého příhraničí Ústeckého kraje tak padly pomyslné hranice,“ řekl k sobotnímu cvičení mluvčí krajských záchranářů Prokop Voleník.

Prokop Voleník tiskový mluvčí ZZS Ústeckého kraje