logo

Páteční nehody cyklistů v Moravskoslezském kraji zaměstnaly záchranáře celkem 4x

Moravskoslezský kraj - 27.4.2019

Posádky moravskoslezských záchranářů zasahovaly během pátečního (26. dubna) slunečného odpoledne u čtyř dopravních nehod s účasti cyklistů.

V poledne vyjížděl tým ZZS k osmašedesátiletému muži, který si při pádu na jízdním kole přivodil poranění hrudníku v Dobraticích na Frýdecko-Místecku. Po ošetření byl transportován na chirurgickou ambulanci třinecké nemocnice.

O necelou půl hodinu později vyjížděly pozemní posádky a následně vzlétal vrtulník ke střetu osobního automobilu s cyklistou v Zátoru na Bruntálsku. Osmdesátiletý muž utrpěl poranění horní končetiny a hlavy. Po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče jej letečtí záchranáři přepravili do ostravské Fakultní nemocnice.

Již v 12.40 hodin musela posádka ZZS spěchat k další nehodě, opět se jednalo o střet cyklisty a vozidlem. Tentokrát šlo o devítiletého chlapce a místem události byl Kunín na Novojičínsku. Dítě jevilo známky otřesu mozku a utrpělo vícečetné oděrky. Pozemní cestou (vrtulník ještě zasahoval u předchozí nehody cyklisty na Bruntálsku) jej záchranáři transportovali do FN Ostrava.

K vážné nehodě cyklisty došlo po sedmnácté hodině v Oldřichovicích na Frýdecko-Místecku. Lékařská posádka z Třince zjistila, že třiašedesátiletý muž je v bezvědomí a přímém ohrožení života. Zasahující lékař u něj diagnostikoval poranění hlavy a mozku. Pacient byl uložen do vakuové matrace, záchranáři zajistili jeho dýchací cesty a převedli jej na přístrojem řízenou ventilaci. Po všech nezbytných úkonech přepravil vrtulník LZS postiženého na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Ostravě.

ilustrační foto

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK