logo

Policisté z URNY zachránili život muži na dálnici D1 u Brna

Jihomoravský kraj - 27.4.2019

Stalo se v pátek ráno, na 203. km dálnice D1. V levém, tedy rychlejším pruhu náhle zastavilo auto. Bez příčiny. Dva mladí muži, kteří projížděli kolem, také okamžitě zastavili. V autě spatřili muže středního věku, který nejevil známky života. Zavolali nám přes Aplikaci záchranka a muže ihned vytáhli okénkem ven z auta. A začali mačkat hrudník.

„Musím říct, že věděli, jak na to. Byli pohotoví a zjevně zkušení. Jen jsem po telefonu kontroloval, zda dělají vše dobře. A dělali,“ říká Ivo Klučinec, operátor jihomoravské záchranky.

Když na místo po třech minutách od výzvy dorazil vrtulník, převzali naši zdravotníci resuscitaci a rozšířili péči. Podařilo se jim oběh pacienta obnovit, pak jej v kritickém stavu transportovali na urgentní příjem fakultní nemocnice v Brně.

Shrňme si to. Postup laiků byl ukázkový a my se vzápětí dozvídáme, že šlo o členy Útvaru rychlého nasazení PČR, kteří ale právě nebyli ve službě. Kromě toho, že vzorně resuscitovali, zvládli také bravurně zastavit dopravu. „Příslušníci našeho útvaru podstupují kurzy první pomoci, učíme se, jak se zachovat v situaci, kdy jde někomu o zdraví či život. Jsme rádi, že to dnes kolegové opět takto profesionálně zvládli,“ říká instruktor Útvaru rychlého nasazení PČR.

A my tleskáme. A dodáváme, stáhněte si Aplikaci Záchranka, rychleji Vás najdeme, když to bude nutné.

Tiskové oddělení ZZS JMK