logo

„Čáry“ pohledem středočeských záchranářů, za úrazy stál alkohol

Středočeský kraj - 1.5.2019

Není to dlouho, co jsme počítali pacienty, kterým podrazilo nohy velikonoční veselení. I noc pálení čarodějnic se každý rok pro záchranáře nese ve znamení zvýšeného počtu výjezdů, a to především k intoxikovaným osobám nebo těm, kteří na vlastní kůži zakusili sílu filipojakubského ohně. Mezi nejčastější úrazy patřila tradičně poranění v oblasti hlavy, kdy při nekoordinovaných pádech nezvládly padající osoby včas a správně zbrzdit pád rukama, a pád tak trochu zjemnit.

A tak při dnešní noční směně středočeští záchranáři vyjeli ve 137 případům, z nichž dle odhadu zdravotnického operačního střediska byl zhruba ve 40 % událostech spoluviník alkohol. A že u ohňů nepily jen osoby zletilé je nasnadě.

Posádky při náročné směně zažily i alkoholem posilněné jedince s agresivním jednáním, kteří neváhali naše záchranáře při ošetření a následném transportu nevybíravě verbálně napadat. Ti „rozdováděnější“ i přes svá zranění a nejistý zdravotní stav se bránili spolupracovat a záchranáři jen díky svým schopnostem a znalosti komunikace a práce s opilými byli schopni situaci uklidnit, aby nedošlo k nějakému hrubšímu napadení, než jsou obvyklá strkání a vyhrožování.


Alkoholem intoxikovaný muž na Mladoboleslavsku si při nekoordinovaném pádu způsobil tržnou ránu v obličeji a odřeniny horní končetiny. Posádka rychlé zdravotnické pomoci pacienta ošetřila, poskytla mu přednemocniční péči a transportovala do spádové nemocnice.

Po 20. hodině ošetřila posádka rychlé zdravotnické pomoci z Roztok muže, který taky vzhledem ke alkoholem zhoršeným koordinačním schopnostem upadl obličejem na chodník. Při příjezdu záchranářů muž mumlal, krvácel z úst a tržné rány na temeni hlavy. I on po nezbytné péči skončil v nemocnici.

Jen pár minut po těchto případech se stal další, takřka identický, případ na Příbramsku. Muž si, tentokrát pádem, způsobil tržnou ránu ve vlasové části hlavy. I tento pacient skončil ve zdravotnickém zařízení.

Na Rakovnicku byli vysláni záchranáři k nezletilé dívce, která si stěžovala na dušnost, neboť se prý nadýchala kouře z ohně a umělého dýmu. Slečna jevila známky požití alkoholu. Záchranáři mladou pacientku vyšetřili a přepravili do kladenské nemocnice.

K první popálené osobě vyjeli kladenští záchranáři krátce po 22. hodině. Žena, která se snažila zachránit děti z ohně, přes který se snažily skákat. Pacientce byly ošetřeny popáleniny II. stupně na dlaních. Poté byla přepravena do kladenské nemocnice.

Alkohol v mnohých probouzí sklony řešit nedorozumění hrubým násilím. Po 22. hodině tak posádka záchranářů s policisty zasahovala na Kladensku v restauraci, kde skupina útočníků zaútočila na muže, kterému tím způsobila poranění obličeje a ztrátu zubů. Muž kromě zranění jevil i známky požití alkoholu. K dalším vyšetřením byl po zajištění transportován do slánské nemocnice.

Před půlnocí vyjeli záchranáři k mladíkovi, který dle svědků vypil lahev tvrdého alkoholu tzv. na ex. Kamarádi se ho snažili dopravit domů, kde upadl na hlavu. Mladý muž se nacházel v bezvědomí, ale naštěstí dýchal a nezvracel. Svědci se snažili zastavit krvácení ze zhruba 10 centimetrové rány na hlavě. Záchranáři se zasahující lékařskou pacienta ošetřili a připravili ho k transportu. Poté byl předán kolegům v příbramské nemocnici.

Po půlnoci spěchali záchranáři na pomoc dívce školního věku, která svou opilost dotáhla takřka až do bezvědomí. Pomočenou, nereagující, leč občasně zvracející dívku záchranáři zajistili a transportovali do motolské nemocnice.

Monika Nováková tisková mluvčí ZZS SČK