logo

Záchranáři Moravskoslezského kraje uvedli do provozu dvanáct nových sanitních vozidel

Moravskoslezský kraj - 16.5.2019

Ve čtvrtek 16. května ráno převzali záchranáři ZZS MSK do užívání nové sanitní vozidla. Slavnostní akce, která se při této příležitosti uskutečnila ve výjezdovém areálu v Ostravě-Zábřehu, se zúčastnili představitelé Moravskoslezského kraje, měst Karviná a Frýdek-Místek,

„V záchraně lidského života mnohdy rozhodují vteřiny, moderní vybavení je pro práci záchranářů bezpochyby nepostradatelné. Jsem proto rád, že budou lidem v našem regionu sloužit další nová a spolehlivá vozidla. V letošním roce uvolnil Moravskoslezský kraj 35 milionů korun na dalších 10 plně vybavených sanitek. A je skvělé, že na techniku přispívají i obce. Naši občané tak mohou mít jistotu, že o ně bude v případě potřeby postaráno a mohou se cítit bezpečně,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Zdravotnická záchranná služba v roce 2018 vysoutěžila dvanáct zásahových vozidel. Pořizovací hodnota nové techniky činí 27 690 000 korun a jde o investiční prostředky ZZS MSK pro rok 2018.
Jedno z vozidel určených pro zásahy v režimu rychlé zdravotnické pomoci, bylo pořízeno z dotace Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů. Na vybavení vozidel se finančně podílela také město Karviná, které poskytlo finanční prostředky pro nákup nákladné zdravotnické techniky do jedné sanitky, konkrétně defibrilátoru a ventilátoru. Město Frýdek-Místek se podobně podílelo nákupem ventilátoru.

„Naše sanitní vozidla denně vyjíždějí průměrně k 320 zásahům a řada pacientů je v bezprostředním ohrožení života. Technika, kterou používáme, proto musí být naprosto spolehlivá a její pravidelná obměna samozřejmá. Jen tak můžeme zajistit rychle dostupnou a kvalitní péči našim pacientům, řekl ředitel Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje, Roman Gřegoř.

Vozový park zdravotnické záchranné služby čerstvě obohatí:
Čtyři vozidla s pohonem 4×2 pro provoz v městském terénu, jde o automobily MB Sprinter
Jsou určena pro posádky RLP Karviná, RZP Ostrava (stanoviště IBC a Martinov) a RZP Havířov.
Tři vozidla s pohonem 4×4 pro provoz v náročném terénu, rovněž jde o vozidla Mercedes.
Určena jsou pro RZP Vítkov, RZP Frýdek-Místek a RZP Město Albrechtice.
Pět vozidel s pohonem 4×4 pro provoz v náročném terénu (vozidla VW Transporter T6). Tato budou nasazena v rámci posádek RZP ve městech Bruntál, Třinec, Opava, Odry a RZP Frenštát pod Radhoštěm

Po slavnostním předání klíčů od vozidel již nové sanitní automobily odjely, aby se zapojily do své náročné služby pacientům.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK