logo

Použití AED na jihu Moravy opět napomohlo k záchraně života

Jihomoravský kraj - 17.5.2019

Před několika dny v centru Brna zkolaboval muž, který právě řídil auto. Pozorný a duchapřítomný svědek této události ihned volal tísňovou linku 155 a zastavil policejní hlídku, která zrovna byla poblíž. Policisté vyrazili okamžitě na pomoc, operátorce jihomoravské záchranky sdělili, že muž za volantem je v bezvědomí a má tzv. gasping, což je lapavé dýchání. Operátorka na základě těchto informací first respondery ujistila, že je nutné muže z vozidla vytáhnout a zahájit resuscitaci.

Policejní hlídka byla vybavená automatizovaným externím defibrilátorem, proto tento přístroj správně a včas použila, podaný výboj přispěl k obnovení oběhu. Na místě pomáhal i příslušník hasičského záchranného sboru, který zrovna procházel kolem.

Muže si od first responderů převzala lékařská posádka ZZS JmK, a protože došlo k opětné fibrilaci komor, bylo třeba znovu resuscitovat. Obnovení oběhu pak už bylo stabilní, muže naše posádka za kompletní přednemocniční péče převezla do nemocnice. „Velmi děkuji za pomoc policistům i záchranářům, přítel se zotavuje, byly to těžké chvíle, jsem vděčná,“ vzkázala nám partnerka zachráněného. Díky okamžitě poskytnuté pomoci ze strany pohotového svědka, rychlé reakci policistů, dostupnosti AED, zásahu záchranářů a následné nemocniční péči se pacient může vrátit zpět ke svým blízkým. A to je pro nás ta největší odměna.

Tiskové oddělení ZZS JMK