logo

U Chamu se zřítily dvě stíhačky. Záchranáři z Plzeňského kraje cvičili v Německu

Plzeňský kraj - 20.5.2019

Za účasti několika výjezdových skupin plzeňských krajských zdravotnických záchranářů proběhlo u německého Chamu 18. května náročné prověřovací cvičení.

Uskutečnilo se ve vojenském prostoru v Národním parku poblíž Chamu a simulovo střet dvou stíhaček F-16 a Tornado během leteckého dne. Následně došlo ke kontaminaci osob CBRNE agens.

Podle scénáře obě letadla startují v půl deváté dopoledne, aby o půlhodiny později zajistila vrcholné vystoupení na zmíněné letecké show. Minutu před devátou se k sobě přiblíží natolik, že dojde ke kontaktu a zřícení obou strojů. Pilotovi Tornada se zdaří odklonit stroj mimo diváky a nasměrovat jej do neobydlené části poblíž Straubingu. Pilot F-16 vypouští pohonné hmoty, katapultuje se a letadlo se zřítí poblíž diváckého prostoru. Odhozené nádrže spadnou na blízký stanový tábor, kde zraní a kontaminují leteckým palivem několik desítek lidí. Trosky letadla zasahují pivní stan s občerstvením. Ve stanu vypukne panika, při které se zraní dalších 20 osob. Oba piloti po katapultáži zůstávají v lesním a špatně přístupném terénu… Řada osob je kontaminována hydrazinem a propuká u nich alergická reakce.

Jak vidno, velmi náročný a propracovaný scénář HPO stál všechny zasahující složky mnoho sil, stejně jako samotná likvidace následků „hromadného neštěstí“. Katastrofa si vyžádala 5 obětí, 5 kriticky zraněných, 27 středně těžce zraněných a 40 lehce postižených. Pacienti se třídili podle pravidel BRK (Bayerische Rote Kreuz), jenž byl hlavním organizátorem cvičení. Celé akce proběhla, podobně jako loňské rozsáhlé cvičení u Rozvadova, pod hlavičkou mezinárodního projektu GÜRD.

foto2 foto9 foto3 foto7

Text: Vítězslav Sladký

Foto: Denisa Ch. Ralbovská

ZZS Plzeňského kraje