logo

Zdravotničtí záchranáři Zlínského kraje získají dvacet nových defibrilátorů

Zlínský kraj - 20.5.2019

Pořízení dvaceti defibrilátorů typu LIFEPAK 15 pro Zdravotnickou záchrannou službu Zlínského kraje schválili krajští radní. Nové přístroje postupně nahradí ty stávající, které již přestávají vyhovovat aktuálním požadavkům na výbavu a funkce. Náklady na jejich pořízení dosáhnou téměř 13 milionů korun.

„V souladu s nejnovějšími poznatky z praxe se u defibrilátorů v současnosti požaduje například monitorace kyslíku a dalších látek v krvi, metronom pro vedení kompresí při nepřímých srdečních masážích, datový přenos EKG křivky na cílové zdravotnické pracoviště nebo neinvazivní měření krevního tlaku. To všechno a mnoho dalšího budou nově pořízené přístroje splňovat,“ sdělil hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek. Dodávány budou postupně v letech 2020–2024, každý rok čtyři kusy.

Defibrilátory slouží k péči o pacienty se selháním základních životních funkcí. Využívány jsou při oživování pacientů se zástavou oběhu, ale také při monitorování srdeční činnosti. Jsou povinnou výbavou záchranářských vozidel.

Posádky zdravotnické záchranné služby se mohou těšit také na speciální nové tablety pro pořizování dat z jednotlivých výjezdů. Ty budou pořízeny z fondu investic Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje ještě v letošním roce tak, aby každá jednotlivá posádka měla svůj tablet. Nákup celkem 29 tabletů přijde na 2,4 milionu korun.

Info: KÚZLK